Az 1559 óta érseki székhelynek számító Mechelen legjelentősebb temploma a Sint-Rombouts katedrális. Névadója, s egyben a város védőszentje az a Rombout (vagy Rumoldus ) néven ismert,
Németh István
művészettörténész

Németalföld műemlékei 3 : Mechelen jelentősebb egyházi műemlékei

2013-07-03

Az 1559 óta érseki székhelynek számító Mechelen legjelentősebb temploma a Sint-Rombouts katedrális. Névadója, s egyben a város védőszentje az a Rombout (vagy Rumoldus ) néven ismert, ír származású szerzetes, akit a legenda szerint 775 táján itt gyilkoltak meg. A háromhajós kereszttemplom alapkövét 1217-ben rakták le, s 1312-ben szentelték fel, de már 1335 táján Jean d'Oisy építőmester vezetésével újabb bővítési munkálatokba fogtak, melyek egészen a 15. század derekáig elhúzódtak. A templom összképét meghatározó hatalmas torony a híres mecheleni Keldermans építészdinasztia talán legismertebb alkotása. Az eredetileg 167 méter magasnak szánt torony építése azonban 1520-ban félbeszakadt, s így végül „csupán” 99 méteres lett. A mecheleni katedrális a brabanti gótika egyik jellegzetes, korai példája, mely számos további templom számára is mintául szolgált.

        

Szintén a brabanti gótika figyelemre méltó helyi emlékei közé tartozik a mecheleni Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, ( azaz a Dijle túlpartján fekvő Miasszonyunk temploma), melyről már 1236-ban megemlékeznek a források, de teljes befejezése egészen a 16. század végéig elhúzódott. Északi kapuzatát Rombout II. Keldermans munkájának tartják. A 17. század első felében, a helyi beginák templomát is tervező Jacques Francart három kápolnával egészítette ki a templomot, melynek egyik oltárképét Peter Paul Rubens készítette.

  

A végleges formáját a 15. század folyamán elnyerő gótikus Sint-Janskerk helyén már a   

13. században is állt egy Keresztelő Szent Jánosnak szentelt kis kápolna, melyet a 14. században kórussal, kereszthajóval és két oldalhajóval bővítettek. A Németalföldi szabadságharc idején a spanyolok által kifosztott templomot Alba herceg katonái kaszárnyának használták. Rubensnek ebben a templomban is található egy 1617-ben készített oltárképe, a Királyok imádása, melynek 1800 guldenes vételárát a megrendelők csak több részletben, 1624-re tudták kifizetni.

  

A szobrászként és építészként egyaránt ismert mecheleni Lucas Faydherbe (1617-1697) számos alkotása található szerte a városban. 1663 és 1681 között szintén az ő tervei alapján épült a barokk Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk templom, mely a hosszházas és centrális tér sajátos kombinációja. Az épület rotundaszerűen kiszélesedő középső terét egy 34 méter magas kupola koronázza. A templom fő ékessége az ugyancsak mecheleni születésű szobrász, Theodoor Verhaegen (1700-1759) szószéke, melynek alsó részét Ádám és Éva síró alakja díszíti.  


Hozzászólások