Artportal

Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros / Modern Művészetért Közalapítvány

Cím: 2400 Dunaújváros Vasmû út 12.
Telefon: 06-25-412-220, +36 20 801 3316
Email: info@ica-d.hu
Vezető: Zólyom Franciska
Honlap: www.ica-d.hu

Dunaújvárosi és onnan származó magánszemélyek kezdeményezésére 1990-ben a Városi Tanács létrehozta a Modern Művészetért Alapítványt (MMA, 1994-től Modern Művészetért Közalapítvány), amely a várostól kapott telken egy modern művészeti múzeum felépítését kezdte meg, amely összeolvadt az önkormányzat tulajdonában lévő Bartók B. Műv. H.-tól átvett, az építkezés szomszédságában levő Uitz Béla Teremmel. Az új, kétszintes épületet 1997. szept. 17-én fejezték be. Az Uitz Terem kortárs képzőművészeti kiállításait Várnai Gyula és Deák Nóra szervezte. A ~ magyarországi és nközi kortárs képzőművészeti projekteket lebonyolító intézmény. A ~ időszaki kiállítások bemutatásán túl megalapított és folyamatosan fejlesztett egy gyűjteményt, amely egy később létrehozandó múzeum alapját képezi. Olyan művészek alkotásait gyűjti és kiállításait rendezi, akiknek pályája a 90-es években indult. A ~ számos hazai és nközi elméleti konferencia szervezője és résztvevője, valamint egy közép-európai, informális művészeti hálózat tagja. Célja olyan muzeológiai, kommunikációs és szervezeti formák kialakítása, amelyek segítségével hatékonyan részt vehet a kortárs képzőművészeti produktumok létrehozásában, azok hazai és nközi bemutatásában. 1997-ben rendezte a Who by Fire? No1. című nközi szimpóziumot, amely később a közép-európai kurátorok rendszeres fórumává vált. 2000–2001 folyamán a kortárs képzőművészet intézményes keretét kutatja a nyugat- és kelet-európai térségben, mely kutatás eredményeként egy nközi, folyamatosan működő workshop keretében jogászok, politikusok, adószakemberek és kulturális menedzserek közös munkája által az intézményrendszer modernizálásának elvi és gyakorlati oldalára kíván javaslatokat tenni. Kétévente a Dunaújvárosi Kollektív Tárlatot, három évente a Fejér Megyei Tárlatot rendezi meg. 1997-től a ~ társigazgatói: Szoboszlai János és Páldi Lívia. 2000-től igazgatója: Szoboszlai János.
Irod.: A király meztelen (Ivacs Ágnes beszélget Szoboszlai Jánossal és Páldi Líviával), Balkon, 1997/9.; … and the background (Notes on the condition of contemporary Hungarian visual art) and Project Description: „Who by Fire?” – Central Europian Curatorial Meetings And Seminars 1997–2002, Institut für Auslandsbezienhungen, e. V., Künstlerhaus Stuttgart Reuchlinstrasse, 1999.
(SZO. J.)
A Kortárs Művészeti Intézet–Dunaújváros non-profit, többfunkciós, városi és nemzetközi művészeti projekteket lebonyolító intézmény. A kortárs képzőművészet kiállításokon és előadásokon történő bemutatásán túl a művészekkel és teoretikusokkal való intenzív és produktív együttműködés a célja. Emellett a kortárs művészetet elemző elméleti kutatások elindítására, futtatására és publikálására ugyanolyan mértékben koncentrál, mint a műalkotások kiállítására, gyűjtésére és művek létrejöttét elősegítő projektek kezdeményezésére.
1989-ben – Takács Lajos és Birkás István kezdeményezésére alapozva – a Dunaújvárosi Tanács úgy határozott, hogy létrehoz egy „modern művészeti múzeumot”. Ezen elhatározást a Tanács jogutódja, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata valósította meg a Modern Művészetért Közalapítvány megalapításával, amelynek a város művészeti intézményrendszerének hosszú távú bővítését szánták feladatául. A közalapítvány saját képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. 1990-től az országos elismertséget kivívó Uitz Terem kortárs művészeti programját irányította. 1997-től működteti a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetet, amely a Juhász Péter dunaújvárosi építész, belsőépítész tervei alapján készült, két kiállítóteremmel rendelkező, új épületben és a szomszédos Uitz Teremben kapott helyet.
Gyöngyössy Csaba a Közalapítvány elnöke, kurátorok: Bokor Zsuzsa, Friedrich Ferenc, Juhász Péter, Máté Lajosné, Rohonczi István, Dr. Sipos János.

Nyitva tartás: H-Szo: 10.00-18.00