Artportal
/

Pécsi Galéria

Cím: 7621 Pécs Széchenyi tér (7601 Pécs, Pf. 162)
Telefon: 06-72-511-322
Email: info@zsn.hu
Vezető: Gamus Árpád


Pécs M. J. Város Tanácsa Művelődési Osztálya 1977-ben a Színház téri Hírlap-olvasóban létrehozta a város első, kortárs művészetet bemutató kiállítótermét, melynek vezetésével Pinczehelyi Sándor grafikusművészt bízta meg.

1979. július 15-én átadták a Széchenyi téri kiállítótermet, így 1981. december 31-ig két helyszínen rendeztek tárlatokat. 1984. december 14-én a Pécsi Kisgaléria megnyitásával új helyszínnel s hozzá megfelelő színvonalú irodával, raktárakkal bővült az intézmény.

1999 decemberétől a Pécsi Galéria szakmai munkáját Gamus Árpád irányítja.

2001. január 1-től új névvel – mint Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely – alkotóművészeti intézményként látta el szakfeladatait, azaz azóta is művészeti, szórakoztatási és kulturális tevékenységet folytat.

A Széchenyi téri kiállítóteremben a hazai és nemzetközi művészeti élet reprezentatív legjobbjainak adunk lehetőséget bemutatkozásra, valamint itt rendezzük meg a városunk kulturális kapcsolatai alapján vállalt és a város tavaszi, nyári és őszi rendezvényeihez kapcsolódó kiállításainkat. Helyet biztosítottunk itt korábban a JPM országos, sőt nemzetközi hírű kisplasztikai és kerámia biennáléinak, városunkban 2 évenként rendezett Kortárs Fotográfia fő eseményeinek és az alkalmazott grafika általunk biennálé jelleggel megrendezett PLAKÁTOK / POSTERS tárlatának.

A Galéria fontos feladatának tartja a hagyományos művészeti ágakon kívül a kortárs építészet irányzatainak, lehetőségeinek bemutatását, megismertetését, mely annak fényében került előtérbe, hogy a pécsi építészképzés egyetemi rangot kapott.

A Galéria a Széchenyi téri kiállító teremben minden évben lehetőséget biztosít a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzettek, valamint a DLA képzésben záróvizsgájukat tevők részére, hogy méltó körülmények között adjanak számot elért tudásukról a város és a régió felé.

A Galéria Pincegalériájában olyan kiállításokra van lehetőség, melyek egy művészeti kísérlet, egy technikai lehetőség kipróbálása során adnak számot az alkotó elképzeléseiről. 
 

Nyitva tartás: