Artportal

Jónás Zoltán


műgyűjtő

(Orosháza, 1974. november 2.)

Jónás Zoltán édesapjának, néhai Jónás Sándornak köszönheti a képzőművészet iránti fogékonyságát és műgyűjtői pályájának indulását. Édesapját, és egyúttal az akkor még gyermek Zoltánt is az Apelles Alkotóközösség és Galéria mestereinek -- Lőrincz Vitus, Nagy János, Rádóczi Gyarmathy Gábor -- alkotásaival a szintén orosházi származású és indíttatású Tóth Norbert ismertette meg  1990-ben. Jónás Sándor jelentős gyűjteményt hozott létre ebben az időszakban e mesterek műalkotásaiból. Jónás Zoltánnak ezek között a modern magyar, absztrakt és kubista művek között felnőve természetes igényévé vált a képzőművészet iránti vonzalom és a műalkotások birtoklása.

Elsősorban a következő XX. századi magyar és a kortárs magyar mesterek, így Lőrincz Vitus, Nagy János, Gyarmathy Tihamér, Rádóczi Gyarmathy Gábor, Tóth Menyhért, Barabás Géza, Könnyű Attila János, Boros Viola, Bolla Pál alkotásait gyűjti.

Jónás Zoltán kortárs művészeti események szervezésével is foglalkozik. Ezek közül az egyik legjelentősebb a 2010 szeptemberében megrendezett, az Orosházi Petőfi Művelődési Központ és a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum közös programjaként létrejött „Mesterek nyomában… Egy új világ kapujában” címmel, K.A.J Könnyű Attila János, kortárs expresszionista festőművész  tárlata. A kiállítás díszvendégeinek sikerült megnyerni a nemzetközileg elismert, legnagyobb Munkácsy gyűjteménnyel rendelkező, George Washington-díjjal kitüntetett, Pákh Imre New York-i  üzletembert és mecénást, a nagybányai festészet mecénásait és műgyűjtőit, Somlói Antalt, és feleségét Somlói Antalnét, valamint Rózsa T. Endre művészettörténészt.

Jónás Zoltán 2011-ben Kanadába költözött és az orosházi származású, de már több mint egy évtizede Kanadában élő Nemes Csilla (Csilla Yit) műgyűjtővel együttműködve megkezdték egy közös képzőművészeti projekt felépítését. A létrehozott Four Cardinal Fine Arts Gallery küldetésének tekinti a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi kontextusba helyezését a Galéria kortárs művészeti anyagának felhasználásával Észak- és Dél-Amerikában.

(Zorbas Claudia)