A hazai műkritikusokat tömörítő AICA nyílt levelet intéz Halász János államtitkárhoz, a térség művészetét egyedülálló módon archiváló Artpool kutatóközpont megmentése

Műkritikusok nyílt levele az Artpool mellett

A hazai műkritikusokat tömörítő AICA nyílt levelet intéz Halász János államtitkárhoz, a térség művészetét egyedülálló módon archiváló Artpool kutatóközpont megmentése érdekében.

2014-04-19

Címzett:

Halász János <janos.halasz@emmi.gov.hu>

Kultúráért Felelős Államtitkárság <kultura.allamtitkarsag@emmi.gov.hu>

Tárgy: Az Artpool Művészetkutató Központ fennmaradásáért

Tisztelt Államtitkár Úr!

Levelünket a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozata tagjaiként, az Artpool Művészetkutató Központ fennmaradása érdekében írjuk. Mint kritikusok, művészettörténészek, a kortárs képzőművészettel foglalkozó szakemberek követjük az Artpool tevékenységét, használjuk archívumát, és nagyra becsüljük azt a munkát, amely az intézményben folyik. Jelen levelünkben elsősorban azokat a szempontokat hangsúlyozzuk, amelyek az Artpool működését mindennapi munkánkhoz elengedhetetlenül szükségessé teszik. Az AICA Magyar Tagozata célkitűzései között szerepel a kortárs magyar képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, építőművészet és határterületeik értékeinek feltárása, terjesztése és képviselete. Ennek a feladatnak az ellátásában nélkülözhetetlenek azok az intézmények, amelyekben a kortárs művészet legfrissebb fejleményeivel kapcsolatos dokumentumokat szisztematikusan gyűjtik, az eseményeket – többek között hang- és/vagy képrögzítéssel – dokumentálják. Az Artpool ezen a területen ma az egyik, talán a legfontosabb, de mindenképpen a leginkább példamutatóan működő intézmény Magyarországon. Az Artpool nagy múltra tekint vissza a kortárs magyar művészet külföldi megismertetésében és a nemzetközi művészeti trendek magyarországi közvetítésében: minden kutató támaszkodhat nemzetközi archívumára és nemzetközi kapcsolataira. Az AICA Magyar Tagozatának tagjai többségükben művészettörténeti jelenkor-kutatással, a magyar művészet közelmúltjának és jelenének feltárásával foglalkoznak. Az Artpool nélkül ezek a kutatások nem, vagy csak hiányosan valósulhatnának meg. Az Artpool szerepe ugyancsak kiemelkedő a művészeti felsőoktatás és a művészettörténész-képzés feltételeinek javításában, az oktatási színvonal emelésében, valamint a tehetséges fiatal művészettörténészek és műkritikusok pályakezdésének segítésében.

Bízunk abban, hogy az Artpool tevékenységének jelentőségét nemcsak a szakma képviselői, de Államtitkár Úr is ismeri és elismeri, és a Minisztérium mindent megtesz a Művészetkutató Központ hosszú távú és kiszámítható működéséhez szükséges körülmények biztosítása érdekében.

 

Tisztelettel:

Az AICA tagjai:

András Edit

Andrási Gábor

Angel Judit

Baglyas Erika

Bagyó Anna

Bakos Katalin

Beke László

Bencsik Barnabás

Bordács Andrea

Cserba Júlia

Csizmadia Alexa

Dévényi István

Fabényi Júlia

Faludy Judit

Fehér Dávid

Fenyvesi Áron

Fitz Péter

Forgács Éva

Hajdu István

Havas Lujza

Hegyi Dóra

Horányi Attila

Horváth Ágnes

Jerger Krisztina

Kemény Mária

Kernács Gabriella

Kokai Károly

Kovács Ágnes

Kovács Péter

Kovalovszky Márta

Krasznahorkai Kata

László Zsuzsa

Mélyi József

Markója Csilla

Marosi Ernő

Muskovics Gyula

N.Mészáros Júlia

Nagy Gergely

Nagy Ildikó

Nemes Attila

Paksi Endre Lehel

Passuth Krisztina

Pataki Gábor

Páldi Lívia

Perenyei Mónika

Perneczky Géza

Peternák Miklós

Petrányi Zsolt

Rényi András

Sasvári Edit

Somogyi Hajnalka

Somogyi Zsófia

Süvecz Emese

Sturcz János

Stenczer Sári

Stepanovic Tijana

Százados László

Szoboszlai János

Szőke Annamária

Tatai Erzsébet

Tímár Árpád

Timár Katalin

Török Tamás

Turai Hedvig

Várkonyi György

Wessely Anna

Zólyom Franciska

Zwickl András

 

Szerző: artPortal
Cimkék: kulturális politika, dokumentum,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

A MoMa kurátorai az Artpoolban jártak

2010. november 19-én a New York-i Museum of Modern Art fluxust kutató csoportjának pár képviselője látogatást tett a budapesti Artpoolban.