A Budapest Galériában rendezendő kiállítás a Fiatal Képzőművészek Stúdiója 1958-as megalapításától 1989-ig tekinti át az egyesületi formában ma is létező intézmény múltját és

Vizuális dokumentumokat keresnek a Stúdió 1989 előtti idejéből

A Budapest Galériában rendezendő kiállítás a Fiatal Képzőművészek Stúdiója 1958-as megalapításától 1989-ig tekinti át az egyesületi formában ma is létező intézmény múltját és egykori szerepét.

2016-07-01

A 35 évnél fiatalabb képzőművészeket tömörítő szervezet története archívumi anyagokon keresztül elevenedik meg.

A kiállítás második fele az egykori tagok munkáit tartalmazó Stúdió Gyűjteményből mutat be speciális válogatást. Ebből a több mint 500 darabot számláló műtárgykollekcióból eddig nagyrészt „best of” jellegű válogatások valósultak meg, olyan művészek fiatalkori alkotásait bemutatva, akik ma a legismertebb, beérkezett mesterek sorába tartoznak. Szakítva ezzel a hagyománnyal, ezen az intézménytörténeti kiállításon a tematikus blokkokba rendezett válogatás inkább elfeledett, ismeretlenül csengő nevekre és szokatlan, atipikus művekre fókuszál.

Forrás: FKSE

A kutatás előző fázisában elkészült weboldalon (studioarchivum.tumblr.com) megtalálható ebből az időszakból az összes éves kiállítás és Stúdió Galériában rendezett tárlat. Ezek aloldalán elérhető digitálisan minden eddig fellelt dokumentum.

Az őszi kiállítás előkészítő fázisában e felhívással reméljük a hiányok eltüntetését, így keresünk minden olyan katalógust, meghívót, plakátot és elsősorban fotót, ami kiegészíti a már meglévő anyagot!

A több éves kutatás szintéziseként megvalósuló kiállításra a kurátor, ZOMBORI MÓNIKA várja az ebből az időből származó vizuális dokumentumokat és az ezekkel kapcsolatos információkat a következő címre: monika.zombori@budapestgaleria.hu


A kiállítás megtekinthető 2016. október 19. és 2017. január 8. között.

Szerző: artPortal

Hozzászólások