Artportal

Amszterdamot is meghódíthatja a magyar avantgárd

A modern magyar képzőművészet az utóbbi években számos nagy külföldi kiállításon mutatkozhatott be; a helyszínek sora május végén Amszterdammal bővül.

Orosz show Londonban: egy fedél alatt az avantgárd és a szocreál

A bolsevik forradalom centenáriumi évében a Royal Academy of Arts az 1917 és 32 közti mozgalmas oroszországi évek művészeti termését mutatja be. De hogy kerül egymás mellé az avantgárd és a szocreál?

Fekete-fehér mágia a hetvenes évekből. Expozíció, Vintage Galéria

Oda-vissza a Hatvan-Budapest útvonalon, a két állomás: 1976 és 2017. Mit jelent ma egy egykori hatvani kiállítás, amely a konceptuális fotó, a képzőművészek fotóhasználatának fontos dokumentuma volt?

A mozgalom, a média és a rendszer. Beszélgetés a Kassák-kutatásról

A Tett és a Ma című folyóiratok centenáriuma körül rendkívül izgalmas kiállítások sorát produkálja a budapesti Kassák Múzeum. A munka alapját közben egy folyamatos és új szemléletű kutatás adja.

Messze nem csak futurista. Umberto Boccioni, Milano, Palazzo Reale

Sztereotípiákat rombol a milánói Palazzo Reale kiállítása Umberto Boccioni halálának 100. évfordulóján.

Az orosz avantgárd csúcsai Bécsben: blockbuster, és még jó is

Avantgárd-óverdózis: alig hogy megjöttünk Bécsből, a Szerelem a forradalom idején-ről, hogy megnézzük az MNG-ben a jekatyerinburgi múzeum anyagát, már megint irány Bécs, az Albertina. De megérte!

Orosz kutatók felfedezték, Malevics Fekete négyzete két másik képet takar

A kép alatt két másik, mégpedig színes festmény rejtőzik, valószínűleg Malevics munkái. És még egy felirat is.

Kassák és a médiaháború. Az újragondolt Tett.

A médiaháborúk alapját ma is a propagandasajtó és az ellenzéki hangok csatája határozza meg. A Tett idejében is így volt ez. Csakhogy Kassák párszáz emberhez szólhatott, a propaganda többszázezerhez.

Riport, filozófia, szociológia. Cartier-Bresson retrospektív Párizsban

Hic et nunc, azaz Itt és Most. Ez volt Cartier-Bresson 1954-es albumának címe és ennél pontosabban nem is fejezhető ki művészetének alapgondolata. A Pompidou-ban most végignézhető az életmű.

"Csónak a túlpartra." Interjú a Bálint Endre kiállításról I.

Születésének 100 évfordulója adott alkalmat, de ezt a kiállítást már régen meg kellett volna rendezni. Bálint Endre életműve most az MNG-ben. Interjú a kurátorral, Kolozsváry Mariannával. Első rész.
1   |   2