Artportal

Breaking: eldőlt, hová kerül az Essl Gyűjtemény

Nem kérdés, ez a nap híre: Bécsben bejelentették, hogy legalább 2044-ig tartós letétbe az Albertinába kerül a világ egyik legnagyobb, több mint 6 ezer művet számláló kortárs magángyűjteménye.

A nagy Schiele-gyűjtő titkos szenvedélye

Rudolf Leopold szemészprofesszor a törzsi művészet rajongója és gyűjtője is volt. Nagy kiállítás az anyagból Bécsben, hol másutt, mint a Leopold Museum-ban. De mit tud még a Fremde Götter című tárlat?

Egy magyar hajléktalan festő és az osztrák módszer

Tizenhárom évig az utcán élt és festett Budapesten. Most Bécsben él, fedél van a feje fölött, és művésznek ismerik el. Bakos Tamás hihetetlen története.

Nincs tovább: június 30-án végleg bezár az Essl Museum

Amit a Baumax építőanyagipari áruházlánc csődje előrevetített: Karlheinz Essl kénytelen bedobni a törülközőt.

Az orosz avantgárd csúcsai Bécsben: blockbuster, és még jó is

Avantgárd-óverdózis: alig hogy megjöttünk Bécsből, a Szerelem a forradalom idején-ről, hogy megnézzük az MNG-ben a jekatyerinburgi múzeum anyagát, már megint irány Bécs, az Albertina. De megérte!

Francesca von Habsburg megunta Bécset

Felkavarta a hír a császárvárost: Francesca von Habsburg a Svájcba való visszaköltözés gondolatával foglalkozik. A bécsieket főleg az zavarja, hogy vinné magával a gyűjteményét is.

Újra Bécs, újra magyarok

A Vienna Contemporary és a Viennafair után most két olyan kisebb vásár zajlott, amik osztrák belügyként indultak, de ma már a határon túlra is kitekintenek. Többek között éppen a magyaroknak hála.

Az emlékezet nehezéke. Rinko Kawauchi, Bécs

Július 5-ig még látható Bécsben Kawauchi igencsak attraktív kiállítása. Kritikusunk végigsétált rajta. Aztán egyetlen képhez újra és újra visszatért. Elmondja, miért, és mit látott a fotón.

Magyarok a Hagenbundban

Pont jókor! A bécsi Collegium Hungaricum most hívja fel a figyelmet – részben elfeledett – magyar művészekre, amikor a Belvedere Hagenbund-tárlata az egész csoportot újra reflektorfénybe állítja.

Nevet vált és új helyszínre költözik a bécsi kortárs művészeti vásár

A bejelentés itthon is közérdekű információnak számít, hiszen a külföldi művészeti vásárok közül rendszerint Bécsben képviselteti magát a legtöbb magyar galéria.
1   |   2