Artportal

Régi dilemmák kora. Intézményi körkép 2015 végén

Hibernáció-közeli állapotban a művészet hazai intézményrendszere. Olykor még életjelenségeket produkál, de valójában már kiüresedett. De mi van, mi jöhet helyette, és vele szemben? Évértékelő.

Vazallusok kora. Kultúrpolitikai helyzetfelmérő esszé

Az állami kultúrairányítási rendszer a múlt felé közelít, a Kádár-kor jellegzetes mintázatait mutatja. Helyzetelemzés, kárfelmérés, esélyek. Mélyi József évértékelője.

Bojkottot hirdetnek a Velencei Biennále magyar pályázatára

Hazai művészeti szakemberek bojkottfelhívást tettek közzé, és a 2015-ös velencei magyar részvételért felelős nemzeti biztos, Balatoni Monika lemondását követelik.

Kukla: Elhibázott a MODEM beolvasztása a Déri Múzeumba

Elhibázottnak tartja a debreceni MODEM igazgatója a városnak azt a döntését, amellyel megszüntetnék a kortárs kiállítóhelyet működtető céget, és a MODEM összeolvadna a Déri Múzeummal.

Rendkívüli állapot

"A rend felbomlásának legszembetűnőbb bizonyítékai éppen a köztéri szobrok..." - Mélyi József írása a hazai művészet közállapotairól, az intézmények helyzetéről, a köztéri vizualitás botrányairól.

Tüntetés az MMA ellen a Pesti Vigadó átadása előtt

Átadták a Pesti Vigadót. Az MMA tulajdonába került, és egymilliárdból felújított épület megnyitójára időzítve, két tüntetés is zajlott a Vigadó előtt. Egy bejelentett és egy spontán.

Takács Imre lemondott. Az EMMI azt állítja: elküldték volna

Közleményben jelentette be lemondását Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum igazgatója. A minisztérium válaszul azt közölte, már egy ideje Takács megbízatásának visszavonására készültek.

Hazai műkritikusok ellenzik a múzeumi törvény módosítását

Az AICA ellenzi a múzeumi törvény módosításait. Egyben elutasítja azt a retorikát, amely "raktárakban porosodó" műkincsekről szól. Levelüket a szaktárcának is küldik. A teljes szöveg az artPortalon!

Művészek demonstrációja a Műcsarnoknál

Jelképes gyászszertartást rendezett az Összefogás a kortárs művészetért nevű csoport a Műcsarnoknál. A parlament hétfőn szavazott arról, hogy az MMA tulajdonába kerül az intézmény.

Fizetésképtelen a Képzőművészeti Egyetem

Körlevélben közölte dolgozóival az MKE, hogy nem képes kifizetni a béreket. Eközben a 2014-es magyar költségvetésben 4,5 milliárd szerepel az MMA neve mellett, amely meglehet, az MKE-n szerephez jut.
1   |   2   |   3