Artportal

„Ki kell lépni az anyagiságból” – Kónya Béla restaurátor

Szimpózium a Ludwig Múzeumban a médiaművek restaurálásának problémájáról. Nem hangzik izgalmasnak? Pedig az. Az anyagtalan művek anyagáról is beszélgetünk. És sok minden másról.

Kollektsia! – Tiltott orosz művészet a Pompidou-ban

Magánadományokból került a Pompidou gyűjteményébe az a 250 mű, amely a szovjet idők progresszív és tilalmas művészetét, valamint annak továbbélését reprezentálja. Beszámoló.

„Bizonyíték egy új piac meglétére” – Tóth Árpád, Contempo Auctions

Egy nemrég zajlott árverés alapján úgy tűnik, igenis van új gyűjtői generáció és van érdeklődés a konceptualizmusra. És van még egy csomó minden, amiről azt hittük, hogy nincs?

Rend-ellenes modernitás. FMCCA, Milánó

Egykor jéggyár volt, majd gazdag polgárok bundáit hűtötték benne. Most a még gazdagabbak műgyűjteményeinek gondozó- és bemutatóhelye. És a kelet-európai művészet került a fókuszukba. De miért is?

"Nem csak a testemet használtam a lázadás eszközeként" - Ladik Katalin interjú

A hazai és a nemzetközi művészeti világ ismét felfedezi a kelet-európai hatvanas-hetvenes éveket. Vagy inkább: rácsodálkozik? Ladik Katalin akkor kezdte, és egy percre sem hagyta abba tevékenységét.

Ott vagyunk már? Magyar hódítás Londonban: a háttér

Sokan kisebbfajta áttörésről beszélnek máris: főként Maurer Dóra sikerei nyomán megjelent művészetünk a világ egyik centrumában. Valóban így volna? Utánajártunk, mi áll a folyamatok hátterében.

A múlt szabadsága. Január 16-tól a Mai Manóban

Neoavantgárd fotóművészet Magyarországon az 1960-as évektől napjainkig. Szombattól április elejéig: kiállítás Alföldi Róbert gyűjteményéből.

"Csónak a túlpartra." Interjú a Bálint Endre kiállításról I.

Születésének 100 évfordulója adott alkalmat, de ezt a kiállítást már régen meg kellett volna rendezni. Bálint Endre életműve most az MNG-ben. Interjú a kurátorral, Kolozsváry Mariannával. Első rész.

„Az ajtók mögött élt a művészete” – Anna Margitról Péter Vladimír

Három kiállítás is emlékezett Anna Margit centenáriumára, de az életmű átfogó, nagy bemutatása még várat magára. Miért? Péter Vladimír ötvösművészt, Anna Margit fiát kérdeztük erről, és másról is.

Hús, savanyúság, szocializmus, műgyűjtés

Csak öt napig látható Titkos gyűjtemény címmel a Kieselbach Galériában az a kiállítás, amely az újlipótvárosi húsbolt-tulajdonos, Kövesi István 60-as években épített gyűjteményét rekonstruálja.
1   |   2