Artportal

„A néma tiltakozás érintett meg leginkább” – Interjú Rózsa Farkassal

A kortárs művészet afféle slágerlistáin feltűnt egy új, magyar név. Idehaza kevesen ismerik, igaz, nem is itt született. Londonban van galériája, s most, hogy Budapesten járt, megkerestük.

"Mindenkinek újra kell gondolni a pozícióját" - Interjú Mélyi Józseffel

Nemrég zárult a Nagyítások - 1963 című kiállítás, amely Jancsó Oldás és kötésének képkockáiból kiindulva beszélt nagyon figyelemreméltóan 1963-ról, és közben 2016-ról. A kiállítás kurátorát kérdeztük.

Piroska és az architektúra. Cseh művészpáros kiállítása Budapesten

Hihetetlenül atmoszférikus építészeti terekbe viszi projektjeit Klara Hosnedlová és Igor Hosnedl. Egy prágai csúcsgaléria, a Hunt Kastner mutatta be őket, most a pesti Horizontban láthatók a munkáik.

„Érzékeltem, hogy van egy korrumpált valóság” – Interjú Szűcs Attilával

A kortárs művészetre kevéssé fogékony mainstream sajtó is felfigyelt júniusi, londoni árverési sikerére. Ideje volt Szűcs Attilát is megkérdeznünk a dologról. És sok egyébről, ami még érdekesebb is.

„Isten sokadik kísérlete vagyok” – Takács Máté, festő

Megváltozom ilyenkor, amolyan farkasember effektus lép fel, ha festek – mondja. Erős, art brut-jellegű képek és finomabb, bonyolultabb kompozíciók. Eldöntetlenség vagy kettősség?

„Ne féljünk a saját gondolatainktól, érzéseinktől". Bujtás Móni, festő

Lehet-e színek nélkül festeni? A saját emlékek miként találkoznak a kollektív emlékezettel? Bujtás Móni arról, hogy miért monokrómak és lyukasak a vásznai. És miért nem lett pályaelhagyó.

"Nem csak a testemet használtam a lázadás eszközeként" - Ladik Katalin interjú

A hazai és a nemzetközi művészeti világ ismét felfedezi a kelet-európai hatvanas-hetvenes éveket. Vagy inkább: rácsodálkozik? Ladik Katalin akkor kezdte, és egy percre sem hagyta abba tevékenységét.

A partra vetett maradék? Hatalmas fotóanyag egy salföldi pajtában

Őrült sebességgel fut föl a 60-as, 70-es, 80-as évek fotográfiája. Újraértékelődnek életművek. Egy fotós-gyűjtő Salföldön, a Pajta Galériában mutat be rengeteg képet a fenti korszakokból.

"A szülőhelyem is determinálja, hogy dadaista művész legyek"

Berei Zoltán tulajdonképpen úgy dadaista, hogy nem az. De minthogy a Dadai járásban született, a Bodrogközben, nála minimum előzményként ott van a dada. Megkérdeztük, mihez kezd vele.

Területeken átnyúló problémák – Nemes Csaba és Ivan Plusch közös kiállítása

Végre egy olyan magyar-orosz projekt, ami átlátható és mentes a csapdáktól. Igaz, terepe nem a gazdaság, hanem a kortárs művészet.
           1   |   2   |   3   |   4   |   5