Artportal

"A szülőhelyem is determinálja, hogy dadaista művész legyek"

Berei Zoltán tulajdonképpen úgy dadaista, hogy nem az. De minthogy a Dadai járásban született, a Bodrogközben, nála minimum előzményként ott van a dada. Megkérdeztük, mihez kezd vele.

Területeken átnyúló problémák – Nemes Csaba és Ivan Plusch közös kiállítása

Végre egy olyan magyar-orosz projekt, ami átlátható és mentes a csapdáktól. Igaz, terepe nem a gazdaság, hanem a kortárs művészet.

„Két képeslappal kezdődött minden” – Kerezsi Nemere interjú

Ha másutt nem, az OFF-Biennálén megismerhettük, Köztes Terek Hordozható Múzeuma című projektjével. Sajátos gondolkodású (észjárású?) művész. Már régen szerettünk volna vele beszélgetni. Most sikerült.

"Kiszervezni azt, ami még emberi" - Német Szilvi, Crosstalk

Mától vasárnapig zajlik a Crosstalk 8 videófesztivál Budapesten. Az idei fő téma a poszthumán állapot. Videók rogyásig, négy helyszínen. A Crosstalk motorját kérdeztük.

"Lerángattuk a festményt a piedesztálról" - Csakoda, Trapp Dominika

A Csakoda csoport kortárs művészetet visz olyan helyszínekre, ahonnan az hiányzik. És szembesül, találkozik, együttműködik a legkülönbözőbb helyekkel, helyzetekkel, emberekkel. Művházak, Pesten kívül.

"A művészeknek tényleg palota kell” - Nagy Kriszta x-T interjú

Szerinte Fekete Györgynek igaza van, amikor palotát követel a művészeknek. Habony pedig igazán építhetne művészeti brandet is. Pénz, társadalom, test, provokáció: Nagy Kriszta a Manifesta előtt.

"Nagyon mélyen voltunk eddig." Interjú Csanádi Judittal

Új rektora van a Képzőművészeti Egyetemnek. Sokan sokmindent várnak tőle: a leromlott infrastruktúta javítását, fejlesztést, a kurátorszak megvédését, jövőképet. Megkérdeztük, mit tesz, mit tehet.

A nagy mexikói rém-üldözés. Enrique Metinides, a katasztrófák embere

Mindig is baleseteket, elképesztő, súlyos halálokat fotózott. Tulajdonképpen művészetté avatta a végzet tettenérését. 83 éves, 19 balesete volt a munkája miatt. És boldog. Beszélgetés Mexikóvárosban.

„Tétje lett ennek az egésznek” – Az Eleven Emlékmű két éve

Két éve zajlik, és nem úgy néz ki, hogy a résztvevők be akarnák fejezni. Az Eleven Emlékmű a személyes és kollektív emlékezet erejével szállt szembe a történelemhamisítással. Sikeresen.

Kizökkentő terek. Claudia Kraus fotói a TOBE Gallery-ben

Táj, méghozzá egyetlen táj: egy Bécs melletti rét képei. Egyszerre nyomasztó és felszabadító. Megkérdeztük Claudia Kraust, miként, milyen technikával éri el ezt a hatást. Egészen meglepő a válasza.
           2   |   3   |   4   |   5   |   6