Artportal

Yolocaust. Hát szabad ilyet csinálni?

Egy projekt, amely viharos gyorsasággal járta be a netet, azokat a szelfizőket leckézteti, akik a berlini holokauszt emlékműnél fotózták le magukat. De mit ér el a már nevében is provokatív Yolocaust?

Durván megrongálták az Eleven Emlékművet

A Szabadság téren személyes tárgyakból, dokumentumokból emelt ellen-emlékművet, vélhetően október 23-ra virradó éjjel megrongálták. Nem ez volt az első eset, de az eddigi legsúlyosabb.

Az Eleven Emlékmű csoport akciózott a Terror Háza Múzeum előtt

A történelemhamisítás elleni tiltakozásként kiegészítették a múzeum utcai installációját olyan tényekkel és személyekkel, amelyek, illetve akik hiányoznak a kormányzat 1956-os narratívájából.

„Tétje lett ennek az egésznek” – Az Eleven Emlékmű két éve

Két éve zajlik, és nem úgy néz ki, hogy a résztvevők be akarnák fejezni. Az Eleven Emlékmű a személyes és kollektív emlékezet erejével szállt szembe a történelemhamisítással. Sikeresen.

„Ezen a kapun túl a föld sír”

Üres és magára hagyott az egész. Olyan szomorúak a betonfigurák, hogy a nyomasztó érzést még a szovjet propaganda sem képes felülírni. Helyszínelés egy különös lettországi emlékműnél.

A helyszínek szelleme. Enyészpontok

A holokauszt emléknapján debütált honlap, illetve projekt a vészkorszak helyszíneit jelöli meg. Kortárs művészeket hoz helyzetbe: kezdjenek valamit valamit a helyekkel - és az emlékezettel.

Banksy ismét fújt, ezúttal a menekültkérdésről

Lehet, hogy ez az egész helyzet majd megoldja saját magát... - szól az egyik graffiti szövege. Banksy most széljegyzeteket fűzött a menekültkérdéshez, az egyik gócpontban, Calais-ban.

Kikelt a földből Pauer Gyula műve. A vizuális érzékeléstől a látásig

Valószínűtlen dolog történt Somogy megyében: felavatták Pauer Gyula 1978-as Tüntetőtábla-erdőjét, méghozzá az eredeti helyszínen. Pont itt, pont most. Hogyhogy?

Az emberek döntöttek: feldarabolták a milicistaszobrot!

Ha rossz tréfákat akarnánk gyártani: a milicista tényleg elbukott. De nem akarunk. Maga a szobor volt rossz vicc. Azaz, nem tudjuk, mi volt. Mindenesetre, már nincs a helyén. Vajon miért?
1   |   2   |   3