Artportal

A közpénz, amely elveszíti pénz jellegét

E percben az az abszurd helyzet, hogy a magyar művészeti intézményrendszerben a két legnagyobb szereplő a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

„Tétje lett ennek az egésznek” – Az Eleven Emlékmű két éve

Két éve zajlik, és nem úgy néz ki, hogy a résztvevők be akarnák fejezni. Az Eleven Emlékmű a személyes és kollektív emlékezet erejével szállt szembe a történelemhamisítással. Sikeresen.

KKDSZ: akár sztrájk is jöhet a közgyűjteményekben

Április elején sztrájkbizottságot alakított a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete. A KKDSZ most közleményt adott ki, amely hat pontban követel azonnali változásokat a területen.

A Liget-projekt támogatói is aláírásokat gyűjtenek

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a Liget-projekt és budai Vár átalakításának kritikusai, illetve azok is, akik szívesen látnának múzeumi negyedet a Városligetben. Íme utóbbiak állásfoglalása és listája.

Jövő-menő múzeumigazgatók

Számos világhírű múzeum kap új vezetőt ezekben a hónapokban. A távozók között van olyan, akit nem tudnak megtartani és olyan is, akit küldenek.

Értelmiségiek újabb akciója a Vár és a Liget ügyében

Felhívást intéz a közvéleményhez egy sor hazai értelmiségi. Szerintük ésszerűtlen és szakmailag indokolatlan módon rajzolja át a kormányzat Budapest kulturális térképét.

Horvát kultúrmunkások az új miniszter menesztését követelik

Művészek, illetve a kulturális terület képviselői Horvátországban a kulturális tárca vezetőjének menesztését követelik. Szerintük Zlatan Hasanbegović nyíltan fasiszta nézeteket hangoztat.

„Ezen a kapun túl a föld sír”

Üres és magára hagyott az egész. Olyan szomorúak a betonfigurák, hogy a nyomasztó érzést még a szovjet propaganda sem képes felülírni. Helyszínelés egy különös lettországi emlékműnél.

Svájcban se megy simán: zűrök a zürichi Kunsthaus bővítése körül

Egy kulturális nagyberuházás Svájcban sem megy zökkenők nélkül – Zürich legfontosabb múzeumának bővítése máris több évet csúszik. Viták, helyi népszavazás, tüntetések. De vajon miért?

Politikai okokból kizárták Pavlenszkij művét egy versenyből, a zsűri lemondott

A közönség beszavazta, a hivatalosság kizárta, a zsűri tiltakozott. A neten pedig petíció indult Pavlenszkij kiszabadításáért a pszichiátriáról, ahol továbbra is őrzik.
           2   |   3   |   4   |   5   |   6