Artportal

"Idővel a dokumentum is műtárggyá válhat" – Pécsi Műhely retrospektív Budapesten

A Párhuzamos avantgárd című kiállítás a Pécsi Műhely tevékenységét mutatja be. Miért éppen most? A műhely történetéről, az egyéni életutakról, a kiállítás szempontjairól az egyik kurátort kérdeztük.

„Ki kell lépni az anyagiságból” – Kónya Béla restaurátor

Szimpózium a Ludwig Múzeumban a médiaművek restaurálásának problémájáról. Nem hangzik izgalmasnak? Pedig az. Az anyagtalan művek anyagáról is beszélgetünk. És sok minden másról.

Sötét optika. Szűcs Attila festészetéről

Komoly életművet mutat be egy nagy kiállítás a budapesti Ludwig Múzeumban. Nem lehet elmenni mellette. Nem is mentünk.

A dögnehéz könnyűműfaj. – Szenvedély és Rock/tér/idő, Ludwig

Annyi kérdés marad a nézőben, mint amennyi a felvetés a Ludwig párhuzamos kiállításain. És legalább annyi szünetjel, mint ahány hang van ebben a kottában.

"Jellegzetesen közép-európai ügy" - Beszélgetés a Makói Művésztelepről

A Makói Grafikai Művésztelep elmeséletlen történetét mondaná el a Ludwig. Makón volt egy szabad ofszetgép, egy jófej tanácselnök, és nyaranként egy sereg művész jött oda dolgozni. És élni.

28 éves, budapesti, felsőfokú végzettségű nő

A Ludwig Múzeum igazgatója, Fabényi Júlia sajtótájékoztató keretében számolt be a múzeum 2016-os terveiről, valamint röviden összefoglalta a 2015-ös évet. Leírtuk, ami elhangzott.

„Ha egy ideológia bedől, kell gyorsan egy másik.” Ciprian Mureȿan interjú

Sztárművész, mondanánk, ha nem hangzana furcsán az esetében. Annyira ironikus, okos és annyira ide szól az, amit csinál, hogy le is veti magáról a jelzőket. Az artPortal kedvéért beszélt a műveiről.

A [csend] hangjai

Miközben a kormányzat a német megszállásra emlékezik otromba módon a Szabadság téren, a Ludwig Múzeum megmutatta, hogyan kell jó Holokauszt-kiállítást rendezni a hetvenedik évforduló apropójából.

"Nem fotókat akarok létrehozni" - Interjú Ősz Gáborral II.

Ősz Gábor kutatási területét nehéz definiálni. Pedig olyan evidenciával foglalkozik, mint a kép. A látvány politika is. Nem mindegy, egy ablak honnan nyílik és hova néz. Keretes szerkezet, II. rész.

Az ősember camera obscurája és Hitler ablaka. Interjú Ősz Gáborral I.

A Ludwigban még látható a szezon egyik legjobb kiállítása. Ősz Gábor a látvány, a kép, a képalkotás kérdéseinek mélyére ás. Meg még tovább. Az artPortal műhelyinterjúja, két részben.
1   |   2   |   3