Artportal

I can’t work like this. Ha dolgozni nem is, tüntetni még lehet

Sidney, Isztambul, Szentpétervár, São Paulo. Négy város, négy művészeti csúcsesemény – és négy bojkott. A történtek és a botrányok mögötteseit és következményeit egy új könyv dolgozza fel.

Hogyan sodorják pénzügyi válságba az amerikai múzeumokat a bőkezű mecénások?

Több adomány: több mű. És nagyobb bemutatótér. Ehhez viszont új épület is kell, vagy akár profilt is muszáj váltani. Ördögi körnek tűnik. De ki kell-e belőle lépni egyáltalán?

Nincs tovább: június 30-án végleg bezár az Essl Museum

Amit a Baumax építőanyagipari áruházlánc csődje előrevetített: Karlheinz Essl kénytelen bedobni a törülközőt.

A Tate és az olajbiznisz: a szponzorpénznek nincs szaga?

Van, mondják a Tate és a BP – korábban British Petroleum – közötti szponzori szerződést évek óta bíráló aktivisták. Lehet, hogy nem az ő sikerük, de a két intézmény együttműködése jövőre megszűnik.

Jó-e, ha nem kell fizetni a múzeumban?

A legtöbben nyilván igennel válaszolnának erre a kérdésre. A legfrissebb amerikai felmérések eredményei azonban nemcsak az ő kezükbe adnak érveket.

Mit gyűjtenek a német nagyvállalatok?

Sokféle motiváció, sokféle stratégia, és számos tanulság – akár hazai vállalatoknak is. Az artPortal körülnézett a legnagyobb német cégek műgyűjteményeiben.

Kiszáll a főszponzor, Enwezor szenved a Haus der Kunst élén

A múzeumok, kiállítóhelyek vezetőinek élete külföldön sem könnyű – most éppen egy igazi nagy név, a müncheni Haus der Kunst-ot irányító Okwui Enwezor került nehéz helyzetbe.

A párizsi Lafayette nagyáruház is beszáll a művészeti életbe

Nemrég nyitotta első kiállítását a holland sztárépítész által felújítandó párizsi belvárosi épületben a Lafayette Művészeti Alapítvány. Az elképzeléseket látva az áruház komolyan veszi terveit.

Ráncfelvarrás az athéni Küklád Múzeumon

Küklád fej rajzolódna ki a szigetvilág kultúráját bemutató neves athéni magánmúzeum homlokzatán. Az intézmény be kíván kapcsolódni környezete vérkeringésébe, agórává alakul.

Milliókat adnak: Madonna és Leonardo DiCaprio is jótékonykodik

Madonna fiatal lányok oktatására ajánlotta fel azt az összeget, amit egy Léger-képért adtak egy aukción, Leonardo DiCaprio pedig a környezetvédelem céljaira fordította bevételét.
1   |   2