Artportal

"A művészeknek tényleg palota kell” - Nagy Kriszta x-T interjú

Szerinte Fekete Györgynek igaza van, amikor palotát követel a művészeknek. Habony pedig igazán építhetne művészeti brandet is. Pénz, társadalom, test, provokáció: Nagy Kriszta a Manifesta előtt.

A közpénz, amely elveszíti pénz jellegét

E percben az az abszurd helyzet, hogy a magyar művészeti intézményrendszerben a két legnagyobb szereplő a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Két év múlva Athéntól fogunk tanulni

A múlt héten Budapesten járt Hendrik Folkerts, a 2017-es documenta14 egyik kurátora. Két év múlva a documentának két helyszíne lesz, Kassel és Athén. Elkésett beszámoló.

Fazonra nyírva

Megszűnik az egyetemi szintű kurátorképzés, legalábbis a mesterszakon. Hobbiból lehetsz kurátor, vagy menj külföldre. És megszűnik még 59 más képzés is. Célkeresztben a humán terület és a művészetek.

Itt és mást. Mi változik az OFF után?

Egy hete vége az OFF-nak, pár nap van még az első értékelő fórumig, pár hónap addig a nemzetközi konferenciáig, amely folytatja az értékelést. És két év a következő OFF-ig.

Tavaszi tárlat. Megnyílt az Itt és most. Videó.

Szombaton, április 25-én délután megnyílt a Műcsarnokban a Nemzeti Szalon. A pénteki sajtóbejáráson forgattunk.

Mi fér még bele? Dilemmák a Mélycsarnokban

Az egykori NDK-ban a szeretteiket besúgó informátorokról szóló kiállítás elgondolkodtatta szerzőnket. Nem tudta csak múltfeltárásként nézni a kiállítást. Még öt napig nyitva.

Vazallusok kora. Kultúrpolitikai helyzetfelmérő esszé

Az állami kultúrairányítási rendszer a múlt felé közelít, a Kádár-kor jellegzetes mintázatait mutatja. Helyzetelemzés, kárfelmérés, esélyek. Mélyi József évértékelője.

Rendkívüli állapot

"A rend felbomlásának legszembetűnőbb bizonyítékai éppen a köztéri szobrok..." - Mélyi József írása a hazai művészet közállapotairól, az intézmények helyzetéről, a köztéri vizualitás botrányairól.

Tüntetés az MMA ellen a Pesti Vigadó átadása előtt

Átadták a Pesti Vigadót. Az MMA tulajdonába került, és egymilliárdból felújított épület megnyitójára időzítve, két tüntetés is zajlott a Vigadó előtt. Egy bejelentett és egy spontán.
1   |   2   |   3