Artportal

Párizsban folytatódik a Szépművészeti külföldi menetelése

A 2013-as nagysikerű Allegro Barbaro után most a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének kiemelkedő darabjai mutatkoznak be a Musée du Luxembourgban.

Az orosz avantgárd csúcsai Bécsben: blockbuster, és még jó is

Avantgárd-óverdózis: alig hogy megjöttünk Bécsből, a Szerelem a forradalom idején-ről, hogy megnézzük az MNG-ben a jekatyerinburgi múzeum anyagát, már megint irány Bécs, az Albertina. De megérte!

A panteon meg is ölhet. Beszélgetés az El Kazovszkij Alapítvány vezetőivel

Amit tudunk, és amit nem El Kazovszkijról, a magyar festészet közelmúltjának egyik legmarkánsabb alkotójáról. Vonzódásai és választásai, az életmű titkai és kérdései az októberi nagy kiállítás előtt.

Mit jelent az, hogy erdélyi képzőművészet?

Párhuzamos történet? Keveset tudunk az erdélyi művészetről. Az MNG Sors és jelkép című kiállítása 70 év erdélyi képzőművészetét mutatja be, Trianontól a rendszerváltásig. A kurátort kérdeztük.

Egy művészbarátság története

Két ember barátsága – még ha az olyan tartós és szoros is, mint Rippl-Rónai József és Aristide Maillol esetében – általában magánügy. Itt is vannak azonban a szabályt erősítő kivételek.

Csúcsra járatás kapuzárás előtt: a Szépmű felpörög

Mielőtt jövő februárban hároméves rekonstrukcióra bezár a Szépművészeti Múzeum, egy blockbusterrel és több kortárs egyéni kiállítással búcsúzik. Gazdag programot ígér az őszi hónapokra az MNG is.

"Csónak a túlpartra." Interjú a Bálint Endre kiállításról II.

Kolozsváry Marianna, a Magyar Nemzeti Galéria Bálint-kiállításának kurátora beszél az életmű kérdéseiről, és személyes viszonyáról Bálint Endre művészetéhez. Második rész.

"Csónak a túlpartra." Interjú a Bálint Endre kiállításról I.

Születésének 100 évfordulója adott alkalmat, de ezt a kiállítást már régen meg kellett volna rendezni. Bálint Endre életműve most az MNG-ben. Interjú a kurátorral, Kolozsváry Mariannával. Első rész.

Vasarely sorsfordító levele Bálint Endréhez

Hazatérni, vagy sem? Bálint egzisztenciális dilemmájára reagál egy levél, amelyet Vasarely írt neki 1960-ban. Az MNG Bálint-kiállításának kurátora jóvoltából a teljes levelet közöljük.

Sinkó Katalinra emlékezve

Komplex szemléletét ma kultúratudományinak neveznénk. E módszertannak köszönhető, hogy írásai nem veszítettek frissességükből. - Sinkó Katalin művészettörténészről Róka Enikő írását közöljük.
1   |   2