Artportal

Kritika és digitális önvédelem. Kortárs feminizmus a cseh művészetben

Videók a művészeti iskolák szexizmusáról. Macsó performanszok, hatvanöt pluszos nőművészek kiállítása, xenofeminista manifesztó. Amiről keveset tudunk: feminista tendenciák a kortárs cseh színtéren.

„Gubancosak lettek a képeim” – L.Ritók Nóra

Vizuális nevelés, ami mégsem csak az, mert a hátrányos helyzetű gyerekek személyiségével, szocializációjával foglalkozik. Ez a misszója az Igazgyöngy alapítványnak, és vezetőjének, aki maga is alkotó.

“Szeretném, ha a tanítványaim vállalnák önmagukat” - Interjú Bullás Józseffel

Festőként termékeny korszakát éli, pedig van már mire visszatekintenie. Szeptembertől mégis osztályt indít a pécsi művészeti karon. Megkérdeztük, miért most vág bele a tanításba. És sok mást is.

Itt a Kozma, hol a Kozma?

A Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjasok beszámoló kiállítása a FISE Galériában. De miért ott?

"A szülőhelyem is determinálja, hogy dadaista művész legyek"

Berei Zoltán tulajdonképpen úgy dadaista, hogy nem az. De minthogy a Dadai járásban született, a Bodrogközben, nála minimum előzményként ott van a dada. Megkérdeztük, mihez kezd vele.

Elfogadásra javasolva. Diplomaprojektek az MKE-n

Intézménykritika: kulcsszó a három projekthez. Társasjátéktól dokuszínházig több minden beszél arról, hogy mi van itt. Mibe lépnek ki (be?) a diplomázó művészek, kurátorok. Kritikus összkép.

"Nagyon mélyen voltunk eddig." Interjú Csanádi Judittal

Új rektora van a Képzőművészeti Egyetemnek. Sokan sokmindent várnak tőle: a leromlott infrastruktúta javítását, fejlesztést, a kurátorszak megvédését, jövőképet. Megkérdeztük, mit tesz, mit tehet.

Elhagyni a komfortzónát. Fotóshallgatók az idegenségről

Idegen voltam. Ezt a címet kapta a MOME másodéves fótószakosainak féléves feladata. Emigráció, menekült-lét, idegenség és befogadás kérdéseit vizsgálták. Hihetetlenül izgalmas művek születtek.

A redukció nem szorongással, hanem szabadsággal tölt el. – Szíj Kamilla interjú

Az emberek sokszor megrémülnek attól, ha a rajzolás szabadságával papírt és ceruzát kapnak a kezükbe - mondja. Minimális eszközök, egyszerű, de hihetetlenül izgalmas és variábilis világ.

A fogyasztható igényes művészfilm kategória ékszerben

Mai tárgyakat készítek, viszont azt a nyelvet használom, ami ismerhető a hagyományos kézműves tárgyakról - mondja munkájáról Tóth Zoltán, akit az Ékszerek Éjszakája közeledtével kérdeztünk.
1   |   2   |   3