Artportal

Milliárdos műgyűjtők presztízsharcából profitál Párizs

Ez lett a hét vezető híre a művészeti világsajtóban: Bernard Arnault után François Pinault is magánmúzeumot nyit a francia fővárosban. Még szebb, még jobb, még nagyobb?

Alámerülés. Velvet Underground kiállítás Párizsban

Ötvenéves a Banana-album, azaz a Velvet Underground első lemeze, az Andy Warhol tervezte híres borítóval. Nosztalgikus alámerülés egy amerikai, minden szempontból anti-rockzenekar világába.

Aranyból lesz az új WC a Guggenheimben

Különös műtárggyal gazdagodik a Guggenheim Museum gyűjteménye, s hogy népszerű lesz, az szinte biztos. Eközben a múzeum az Abu Dhabiban épülő részleg munkásainak problémáit lesöpri az asztalról.

Nincs tovább: június 30-án végleg bezár az Essl Museum

Amit a Baumax építőanyagipari áruházlánc csődje előrevetített: Karlheinz Essl kénytelen bedobni a törülközőt.

Tipp nyárra: fluxus a Loire völgyében

Mióta három évvel ezelőtt a franciaországi Blois-ban megnyílt a Fondation du doute, azaz A Kétely Alapítványa, már nem csak a híres Loire-menti kastély vonzza a látogatók sokaságát a városba.

Ezek voltak a világ legnépszerűbb múzeumai 2015-ben

A 2015. novemberi párizsi terrorista merényletek utáni visszaesés sem tudta veszélyeztetni a Louvre sok éve őrzött első helyét.

Jövő-menő múzeumigazgatók

Számos világhírű múzeum kap új vezetőt ezekben a hónapokban. A távozók között van olyan, akit nem tudnak megtartani és olyan is, akit küldenek.

Párizsban folytatódik a Szépművészeti külföldi menetelése

A 2013-as nagysikerű Allegro Barbaro után most a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének kiemelkedő darabjai mutatkoznak be a Musée du Luxembourgban.

Svájcban se megy simán: zűrök a zürichi Kunsthaus bővítése körül

Egy kulturális nagyberuházás Svájcban sem megy zökkenők nélkül – Zürich legfontosabb múzeumának bővítése máris több évet csúszik. Viták, helyi népszavazás, tüntetések. De vajon miért?

Az orosz avantgárd csúcsai Bécsben: blockbuster, és még jó is

Avantgárd-óverdózis: alig hogy megjöttünk Bécsből, a Szerelem a forradalom idején-ről, hogy megnézzük az MNG-ben a jekatyerinburgi múzeum anyagát, már megint irány Bécs, az Albertina. De megérte!
           2   |   3   |   4   |   5   |   6