Artportal

„Kérdéseivel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást tudjuk adni” – Beázás a Forster Központban

Megtudtuk, hogy Népi Építészeti Program lesz, az örökségvédelmi tervtár dokumentumainak egy része viszont megsemmisült, de vizsgálatról, felelősökről, az anyagok valódi jelentőségéről nincs szó.

Aggódó hangok kísérik az új német műtárgyvédelmi törvényt

Az előzetes tervezetet ért bírálatok egy részét figyelembe vették a törvényalkotók, de a műkereskedők és a gyűjtők továbbra is tiltakoznak. Ők tényleg nem járnak jól az új törvénnyel.

Olaszország: 1 milliárd euró a kulturális örökségre 2020-ig

Nagyobb pénz-injekciót kap az olaszországi kulturális örökségvédelem: 33 műemlék, régészeti lelőhely, illetve múzeumi intézmény között osztanak fel egymilliárd eurót.

„Csak hivatkozási alapnak kellettünk a kormányzatnak.” Interjú Lővei Pállal

Hazugságokkal teli operettvilágot építünk, és közben véget ér a hazai műemlékvédelem 140 éves története is. Lővei Pál művészettörténész a Hauszmann Tervről és a Várról.

Értelmiségiek újabb akciója a Vár és a Liget ügyében

Felhívást intéz a közvéleményhez egy sor hazai értelmiségi. Szerintük ésszerűtlen és szakmailag indokolatlan módon rajzolja át a kormányzat Budapest kulturális térképét.

Műkincsrombolás Európában

Azt hihettük, a szoborrombolás, mint az ideológiai, politikai bosszúállás formája Európában már kihalt. Tévedtünk.

Antik műtárgyakból finanszírozza a terrort az Iszlám Állam

A történelem ismétli önmagát: ahogy egykoron a náci Németország, most az Iszlám Állam is fontos pénzügyi forrásként tekint a megszállt területek műkincseire.

Régészek tiltakoznak Seszták javaslata ellen

A Magyar Régész Szövetség szerint lelőhelyek, leletek pusztulásával járhat a fejlesztési miniszter javaslata, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a feltárást bizonyos beruházásoknál.