Artportal

Hasonlat, metafora, vagy állapot? Autizmus és kortárs művészet

A művészet mibenlétéről gondokodtat el az két helyszínen, Dunaújvárosban, és a székesfehérvári múzeumban zajló kiállítás, amely autizmussal élő alkotókat és kortárs művészeket hoz össze.

Az Ursus Projekt. Művészet és aktivizmus a múltfeldolgozásban

Néhai traktorgyár, sőt, egy egész városrész a gyár körül. Művészek és aktivisták megpróbálták visszaadni az egykori dolgozók, az ott élők múltját és hitét. Lengyelországi példa.

Egy magyar hajléktalan festő és az osztrák módszer

Tizenhárom évig az utcán élt és festett Budapesten. Most Bécsben él, fedél van a feje fölött, és művésznek ismerik el. Bakos Tamás hihetetlen története.

A szét-tape-elt város. Tape Art Convention, Berlin

Még tart Berlinben egy sajátos street art-műfaj, a tape art idei dzsemborija. Ragasztószalag, szigszalag, vagy amit akartok, a lényeg: az anyag törvényszerűségeit és színeit a legjobban kihasználni.

„A punk a hatalmi pozíciók ellen dolgozott” – Oltai Kata, kurátor

A legjobbat használjuk, a maradékot! - szól a kArton Galéria kiállításának címe fordításban. A punk alapmondata, de hát a magyar punk más volt, mint a brit és az amerikai. Vagy annyira mégsem?

„Gubancosak lettek a képeim” – L.Ritók Nóra

Vizuális nevelés, ami mégsem csak az, mert a hátrányos helyzetű gyerekek személyiségével, szocializációjával foglalkozik. Ez a misszója az Igazgyöngy alapítványnak, és vezetőjének, aki maga is alkotó.

Azt nézem, amit te nem látsz. Autizmussal élők munkái Budapesten

Állandóságot próbálnak teremteni abból a kiszámíthatatlan káoszból, ami számukra a világ. De hát a világ olykor másoknak is ilyen. Mit látnak, milyen összefüggéseket teremtenek az autizmussal élők?

Városi méhészet a Műcsarnok teraszán

Közösségi méz: társadalmi és művészeti projekt is az első budapesti városi méhészet a Műcsarnok mögött. A méhkaptárok tetején egy mikromúzeum is nyílt. Mini demokrácia modell fogyasztható eredménnyel.

Streetart fesztivál Torontóban

Egy éven át helyi és nemzetközi street artosok hatalmas képei díszítik a város egyik főútvonalát.

Outsider art a Ferencvárosban

A Ráday utca mellett nyílt újra az art brut művészek Tárt Kapu Galériája. A pszichiátria kontextusából kiemelt kiállítóhely a művészeti minőségre fókuszálva tervezi eseményeit.