Artportal

Lehet-e fesztivál-kompatibilis a kortárs képzőművészet?

Mi történik, ha a bulizni vágyóknak lépten-nyomon kortárs művészet akad az útjába? Jó ez nekik? Szeretik? És jó a művészetnek? A kérdéseket az idei Bánkitó Fesztiválon jártuk körül.

"Lerángattuk a festményt a piedesztálról" - Csakoda, Trapp Dominika

A Csakoda csoport kortárs művészetet visz olyan helyszínekre, ahonnan az hiányzik. És szembesül, találkozik, együttműködik a legkülönbözőbb helyekkel, helyzetekkel, emberekkel. Művházak, Pesten kívül.

Miből él ma egy kortárs képzőművész? IV.

Tippek, trükkök túlélésre? Szabó Péter és Szűcs Teri gyakorlati megélhetés-modelleket dolgozott ki, amelyeket a Katalizátor-díj idei mezőnyében be is mutattak. Egyikük most összefoglalja a terveket.

Tényleg kétmilliót kaphatok a projektemre? Katalizátor-díj villáminterjú

Ez az a kortárs művészeti díj, amely minden évben meglep valamivel. Például azzal, hogy évente teljesen másképp működik. Mást és máshogyan díjaz. Még pár nap a jelölés! Katalizátor 2014!

Csillagködszerű ábra. Király Tamás a tranzit.hu-ban

Saját mítoszából élt? De ki mondta, hogy a mítosz nem lehet a mű része? Nem ismerték el itthon? Meglehet. Antidivat? Kortárs művészet? Pop? New Wave? Egy kiállítás Király életművét mutatja most fel.

Fenyegető realitás, avagy Harald király kitér az útból

Véget ért a Művészet veszélyes csillagzat alatt című sorozat a tranzit.hu-ban. Az egyik kurátort, Szakács Esztert, és a legutóbbi kiállítás résztvevőjét, a görög Theodoros Zafeiropouloszt kérdeztük.

Hogy mondják kurátoriul?

Egy webes szótár elindítása ürügyén Szakács Esztert kérdeztük a kortárs művészetben használatos fogalmak tisztázásáról, meg arról is, amit sokan szeretnének tudni. Mit (és mit nem) csinál a kurátor?

Színtér, magas nyomás alatt

Amikor elkezdődött a tranzit.hu szervezte akciónap „Mi a teendő?” címmel, a teremben már tudták, megint lefutott egy levajazott pályázat, a Ludwig ügyében. Mégis volt kedvük arról beszélni: mi legyen?