Artportal

"Mindenkinek újra kell gondolni a pozícióját" - Interjú Mélyi Józseffel

Nemrég zárult a Nagyítások - 1963 című kiállítás, amely Jancsó Oldás és kötésének képkockáiból kiindulva beszélt nagyon figyelemreméltóan 1963-ról, és közben 2016-ról. A kiállítás kurátorát kérdeztük.

A Facebook és a felhasználók hatalma

Valóban Zuckerberg volna a világ legnagyobb hatalmú főszerkesztője? Saját szabályainak merev alkalmazása ismét nehéz helyzetbe hozta a céget.

Ádám és Éva: kellettek a szovjeteknek, a náciknak is, és most furcsán rendeződik sorsuk

Elvette a szovjet- és a náci állam is, de végül a holland állam sem adta vissza Id. Lucas Cranach páratlan értékű festményeit. Egy bírósági döntés értelmében a Norton Simon Museumban maradnak.

Színek között. Zöld, kék és vörös az Iparművészetiben

Az Iparművészeti Múzeum őszig még látható kiállítása nem stílustörténeti vagy műfajok szerinti válogatásban, hanem három szín mentén mutatja be a gyűjtemény – szó szerint – sokszínű tárgyait.

A megszelídült vad. Albert Marquet életműve Párizsban

A Vadakkal indult, de később tőlük némiképp elkanyarodott a XX. század első felének közkedvelt francia festője, Albert Marquet pályája. Életművét nagyszabású tárlat mutatja be most Párizsban.

Messze nem csak futurista. Umberto Boccioni, Milano, Palazzo Reale

Sztereotípiákat rombol a milánói Palazzo Reale kiállítása Umberto Boccioni halálának 100. évfordulóján.

A dögnehéz könnyűműfaj. – Szenvedély és Rock/tér/idő, Ludwig

Annyi kérdés marad a nézőben, mint amennyi a felvetés a Ludwig párhuzamos kiállításain. És legalább annyi szünetjel, mint ahány hang van ebben a kottában.

Ha belépsz a műterembe, egyből zseni leszel? – Petit Palais, Párizs

Fotósok, akik szeretnék meglesni a nagyvadat az élőhelyén. Művészek, akik megteremtik saját közegüket, élnek és szerepelnek benne. Képzőművészek a műtermükben Munkácsytól Jeff Koons-ig.

Tintoretto, Rubens és Mantegna került elő a bokrokból Ukrajnában

Spagetti-westernbe illő módon raboltak el képeket a közelmúltban Veronából. Most meglettek a műkincsek, Európa egy másik pontján, Ukrajnában. Elmondjuk, hogyan.

Olaszország: 1 milliárd euró a kulturális örökségre 2020-ig

Nagyobb pénz-injekciót kap az olaszországi kulturális örökségvédelem: 33 műemlék, régészeti lelőhely, illetve múzeumi intézmény között osztanak fel egymilliárd eurót.
           2   |   3   |   4   |   5   |   6