Artportal

Messze nem csak futurista. Umberto Boccioni, Milano, Palazzo Reale

Sztereotípiákat rombol a milánói Palazzo Reale kiállítása Umberto Boccioni halálának 100. évfordulóján.

A dögnehéz könnyűműfaj. – Szenvedély és Rock/tér/idő, Ludwig

Annyi kérdés marad a nézőben, mint amennyi a felvetés a Ludwig párhuzamos kiállításain. És legalább annyi szünetjel, mint ahány hang van ebben a kottában.

Ha belépsz a műterembe, egyből zseni leszel? – Petit Palais, Párizs

Fotósok, akik szeretnék meglesni a nagyvadat az élőhelyén. Művészek, akik megteremtik saját közegüket, élnek és szerepelnek benne. Képzőművészek a műtermükben Munkácsytól Jeff Koons-ig.

Tintoretto, Rubens és Mantegna került elő a bokrokból Ukrajnában

Spagetti-westernbe illő módon raboltak el képeket a közelmúltban Veronából. Most meglettek a műkincsek, Európa egy másik pontján, Ukrajnában. Elmondjuk, hogyan.

Olaszország: 1 milliárd euró a kulturális örökségre 2020-ig

Nagyobb pénz-injekciót kap az olaszországi kulturális örökségvédelem: 33 műemlék, régészeti lelőhely, illetve múzeumi intézmény között osztanak fel egymilliárd eurót.

Alámerülés. Velvet Underground kiállítás Párizsban

Ötvenéves a Banana-album, azaz a Velvet Underground első lemeze, az Andy Warhol tervezte híres borítóval. Nosztalgikus alámerülés egy amerikai, minden szempontból anti-rockzenekar világába.

"Hitték, hogy változtatni tudnak a társadalmon." Az MNG orosz avantgárd kiállításáról

Egy jelentős, és sok tekintetben újdonságot jelentő anyag látható a Magyar Nemzeti Galériában. A jekatyerinburgi avantgárd gyűjteményről beszélgettünk Gergely Mariann művészettörténésszel.

Egy gyűrű mind fölött: Jeanne d’Arc ékszeréért versengenek angolok és franciák

A szerencsés vagy szerencsétlen vásárló sokat fizetett érte, és úgy tűnik, illegálisan hagyta el a holmival Nagy-Britanniát.

Párizsban folytatódik a Szépművészeti külföldi menetelése

A 2013-as nagysikerű Allegro Barbaro után most a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének kiemelkedő darabjai mutatkoznak be a Musée du Luxembourgban.

Az orosz avantgárd csúcsai Bécsben: blockbuster, és még jó is

Avantgárd-óverdózis: alig hogy megjöttünk Bécsből, a Szerelem a forradalom idején-ről, hogy megnézzük az MNG-ben a jekatyerinburgi múzeum anyagát, már megint irány Bécs, az Albertina. De megérte!
           3   |   4   |   5   |   6   |   7