Pénteken Ljubljanában átadták az Igor Zabel-díjakat, az idei egyik elismerést az OFF-Biennále Budapest kapta.

Átadták az Igor Zabel-díjakat, köztük az OFF elismerését is

Pénteken Ljubljanában átadták az Igor Zabel-díjakat, az idei egyik elismerést az OFF-Biennále Budapest kapta.

2016-12-12

A rangos nemzetközi elismerést a Moderna Galerijában tartott ceremónián adták át – mint arról korábban beszámoltunk, a fődíjat, és vele 40 ezer eurót idén Viktor Misiano orosz kurátor kapta, 12 ezer eurós mellékdíjból hármat osztottak ki: Viviana Checchia olasz kurátornak, Anca Verona Mihulet román művészettörténész és kurátornak, valamint az OFF-Biennále Budapest (OFF) stábjának.

Somogyi Hajnalka beszél az OFF nevében a pénteki díjátadón a ljubljanai Moderna Galerijában. Fotó: Nada Žgank

A 2005-ben elhunyt szlovén művészetelméleti szakemberről, íróról elnevezett díjat (Igor Zabel Award for Culture and Theory) kétévente ítélik oda olyanoknak, akik Közép-, Kelet- és Dél-kelet Európában járulnak hozzá a képzőművészet mélyebb nemzetközi megismertetéséhez. Idén a díjátadó tulajdonképpen „hazajött” a ljubljanai Moderna Galerijába, ahol Igor Zabel is dolgozott.  A zsűri három tagjai idén Zdenka Badinovac, a Moderna Galerija igazgatója, Vít Havránek, az öt országban működő Tranzit.org csehországi szervezetének vezetője, illetve Roman Ondák szlovák képzőművész voltak. A díj az Igor Zabel Association és az Erste Bank közös projektje.

A díj körüli eseményeket idén egy konferencia is kísérte What Art History? címmel, amelyet az elhunyt lengyel művészetelméleti szakember, Piotr Piotrowski emlékének szenteltek. A konferencián előadott mások mellett Okwui Envezor (Haus der Kunst München), Peter Weibel (ZKM Karlsruhe), Charles Esche (Van Abbemuseum, Eindhoven) és Ekaterina Degot (Akademie der Künste der Welt, Köln) is. Magyar előadók és közreműködők is voltak: András Edit művészettörténész-kurátor, Junghaus Tímea (Gallery8 Budapest), illetve Hock Beáta művészettörténész személyében. A konferenciát követően a Zabel-díj díjazottai is tartottak prezentációkat.

Viktor Misiano a díj átvételekor - a háttérben Vít Havránek és Zdenka Badinovac.  Fotó: Nada Žgank

A díjátadó szcenírozása Vadim Fishkin orosz képzőművész munkája volt. Az OFF-ot, amelyet Somogyi Hajnalka, Erőss Nikolett és Székely Katalin képviseltek, Vít Havránek méltatta, laudációjában kiemelve, hogy a 2015-ös budapesti OFF a represszív állami kulturális politikára adott reakcióként jött létre, intézményi háttér nélkül, számos művész, kurátor, szervező és közreműködő önkéntes munkájának eredményeként. Idézte a zsűri indoklását, amely szerint „láthatóságot, energiát és szakmaiságot mutatott fel, s ennek segítségével művészeti szakemberek válaszokat tudtak megfogalmazni arra a nemzeti politikára, amely kedvezőtlenül hatott a kortárs művészet nemzetköziségére és kritikai természetére.”

A szervezők meghívták a díjátadóra a ljubljanai magyar nagykövetet is, azonban a követség nem reagált a megkeresésükre. Az OFF a díj teljes összegét a következő, 2017 októberére tervezett biennále megrendezésére fordítja. 

Szerző: artPortal
Cimkék: kortárs művészet, Gallery8, OFF-Biennále Budapest, kulturális politika,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Komoly nemzetközi díj az OFF-Biennále Budapestnek

Kihirdették az Igor Zabel-díj idei névsorát. A fődíjat a Moszkvában élő olasz kurátor Viktor Misiano kapta, az OFF az egyik mellékdíjat kapta, vele 12 ezer eurót, amit a 2017-es biennáléra költenek.

Itt és mást. Mi változik az OFF után?

Egy hete vége az OFF-nak, pár nap van még az első értékelő fórumig, pár hónap addig a nemzetközi konferenciáig, amely folytatja az értékelést. És két év a következő OFF-ig.

Öt hét OFF. Képek az első OFF-Biennáléról

Vasárnap ért véget az április 24-én kezdődött OFF-Biennále Budapest. Több mint 160 művészeti esemény, 135 helyszínen, művészek, kurátorok, önkéntesek közös munkájaként.