A hamisításban amúgy is világelső Kínának megint sikerült szintet lépnie. Egy teljes múzeum adta ki magát valódinak, tárgyakkal, személyzettel, helyszínnel együtt.

Egy egész múzeumot hamisítottak Kínában

A hamisításban amúgy is világelső Kínának megint sikerült szintet lépnie. Egy teljes múzeum adta ki magát valódinak, tárgyakkal, személyzettel, helyszínnel együtt.

2017-01-23

Az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét védő agyaghadsereg feltárása Kína Senhszi tartományában, Hszian közelében a múlt század 70-es éveinek egyik legnagyobb régészeti szenzációja volt.  Az i.e. 210-ben elhunyt uralkodó sírját védő agyagkatonák azóta is gyakran szerepelnek a hírekben, a legutóbb napvilágot látott feltételezések szerint például elképzelhető az is, hogy a kínai szoborfaragók munkáját görög mesterek is segíthették – ha valóban így van, akkor a kínai és az európai civilizáció találkozása és egymásra hatása az eddig feltételezettnél jóval korábban kezdődött.

A terrakotta szobroknak mindmáig csak egy részét tárták fel, de a már napvilágra került anyag is bőven elégséges volt ahhoz, hogy a belőle a feltárás helyszínén kialakított múzeum Kína egyik legfontosabb idegenforgalmi attrakciójává váljon. Az elmúlt napokban azonban olyan hírről számolt be a világsajtó, ami feltehetően sokkolja a Hszianban járt turisták egy részét: kiderült ugyanis, hogy az agyaghadsereg igazi múzeuma mellett – attól földrajzilag nem is messze – működött egy „álmúzeum” is, amiben egytől egyig hamisítványok voltak láthatók. Ráadásul az álmúzeum kitalálói azzal már nem bajlódtak, hogy maga a múzeum is a megtévesztésig hasonlítson az eredetihez: mindössze 40 szoborról készítettek másolatokat és azokat jóval kisebb helyen, összesen 600 négyzetméteren állították ki.

Megjegyzendő, hogy az agyagkatonákról számos legális másolat is készült – a világban sokfelé turnézó kínai vándorkiállítások egy részén sem eredeti agyagkatonákat mutatnak be, hanem ezek másolatait, ám erre a látogatók figyelmét már az előzetes reklámban és a helyszínen is felhívják.

A hsziáni álmúzeum azonban ilyesmivel nem bajlódott, ehelyett inkább arra fordította energiáit, hogy taxisofőröket és idegenvezetőket kenyerezzen le, akik aztán a városba érkező és a múzeum iránt érdeklődő gyanútlan turistákat hozzájuk fuvarozták. A mit sem sejtő vendégeknek a banda tárlatvezetővé átvedlett tagjai eredetiként mutatták be a lelőhelyet és a szobrokat.

„Igazi” agyagkatonák a valódi hsziani múzeumban... Forrás: Wikipédia

Hogy mennyi idő alatt jutott ez a praktika a helyi hatóságok tudomására, arról a kínai sajtóban egyelőre nem jelent meg információ, annyit lehet csak tudni, hogy a vizsgálat a kiállítással elégedetlen látogatók panaszai nyomán kezdődött el, s innentől kezdve már nem kellett sok idő az arcátlan hamisítók leleplezéséhez.

A hamisítványok elleni küzdelem iránti elkötelezettségüket demonstrálandó és a súlyos blamázst enyhítendő, a hatóságok a hamisítványokat a helyszínen kamerák előtt semmisítették meg, a jövőre nézve pedig szigorúbb ellenőrzést ígértek.  Mindez persze sovány vigasz azoknak, akik a valódi agyagkatonák kedvéért tették meg a hosszú utat, s ehelyett másolatokkal kellett beérniük.

 

...itt pedig a hamisítványok megsemmisítése az álmúzeumban. Forrás: hyperallergic.com

Szerző: artPortal
Cimkék: múzeum, múzeumok,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Itt a legújabb német festményhamisítási botrány

A hamisító célkeresztjében ezúttal a régi német mesterek munkái voltak.

Újabb súlyos festményhamisítási botrány Németországban

Még el sem ültek az évszázad hamisítási botrányának aposztrofált „Jägers-ügy” hullámai, máris újabb bűnbanda leleplezését jelentette be a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA).

Hamis kínai művészt alkotott egy francia konceptualista

Tizenöt évig nem sokakat érdekelt a művészete Sanghajban, aztán úgy gondolta, kreál egy kínai személyiséget, sőt, művészi életművet. A nem létező művész hirtelen megasiker lett.