Gáti György a kortárs galériákban dívó konceptuális fotográfia vagy a képzőművészeti fotóhasználat helyett a klasszikus fotós „nézz és láss” alapvetése mentén készíti...

Gellér Judit: Az emberi szféra – Gáti György fotói

Gáti György a kortárs galériákban dívó konceptuális fotográfia vagy a képzőművészeti fotóhasználat helyett a klasszikus fotós „nézz és láss” alapvetése mentén készíti...

2010-09-08

Gáti György a kortárs galériákban dívó konceptuális fotográfia vagy a képzőművészeti fotóhasználat helyett a klasszikus fotós „nézz és láss” alapvetése mentén készíti fényképeit. Gáti amolyan lírikusként áll meg a köznapi jelenetek és mozzanatok között – és rögzít. Rögzíti azokat a momentumokat, melyek mellett sokan haladnak el, és nem veszik észre az egyszerűségükben rejtező szépséget. 

Gáti György Budapest Galériában látható tárlata a Képek az antroposzférából alcímet viseli. Antroposzféra: az emberiség, az épített környezet szférája, vagyis az a közeg, mely az emberről („antropo”) kapta a nevét. Gáti képein mégsem jelennek meg személyek, csupán árnyékok, sziluettek illetve az emberi kéz által alkotott világ. Képein még a régi, használaton kívüli és a működő ipari épületek ablakainak tükröződései, a fény-árnyék játékok is új kontextusba kerülnek. A papírgyár vagy sótalanító-üzem füstfelhői szinte megszépülnek az alkonyi vagy épp hajnali fényben. Az épületek mozdulatlansága és állandósága néhol a városokban élő madarak szabad szárnyalásával válik dinamikussá, az élettelen összefonódik az élővel és furcsa szituációkká alakul.


Gáti fényképei révén kapcsolatba kerülünk olyan eseményekkel, amelyek tulajdon élményeink részét képezik, de olyanokkal is, amelyek nem. Egyes fényképei révén csaknem úgy érezhetjük, mintha mi magunk is részesei lennénk az eseményeknek, mezítláb sétálva a ködös tengerparton, a hűvös, sós parti szélben, vagy az ablakon bevetülő fényt nézve a szállodai szoba drapériáin vagy falain. A nagyméretű digitális technikával készült képek technikai profizmusa a részlet- és tónus gazdagságban, a képkivágásokban és a kompozíciókban egyaránt megfigyelhetők. Gáti esztétizáló fényképei bár nem konceptek mentén készülnek, mégis konzekvensen tematizáltak, hangulatokat, érzéseket, mindenki számára átélhető élményeket ébreszthetnek a nézőben.

Budapest Galéria Budapest Kiállítóterem
2010. augusztus 29. – szeptember 19.

Szerző: artPortal
Forrás: © Gellér Judit

Hozzászólások