Nem sokszor fordul elő, hogy a nemzeti pavilonon kívül van magyar szereplője a legnagyobb kortárs művészeti biennálénak, Velencében. Most két magyar művész munkája is ott lesz a

Hajas Tibor és Csörgő Attila is a Velencei Biennále központi kiállításán

Nem sokszor fordul elő, hogy a nemzeti pavilonon kívül van magyar szereplője a legnagyobb kortárs művészeti biennálénak, Velencében. Most két magyar művész munkája is ott lesz a központi kiállításon.

2017-02-06

Az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále február 6-i velencei sajtótájékoztatóján az idei biennále főkurátora, Christine Macel nyilvánosságra hozta a központi kiállításon résztvevő művészek névsorát – adta hírül a budapesti Ludwig Múzeum.

A főkurátor által jegyzett Viva Arte Viva című kiállításon a Giardiniben az Örömök és félelmek pavilonja szekcióban szerepelni fognak Hajas Tibor (1946–1980) képzőművész munkái is. A központi kiállítás másik magyar résztvevője, a Lengyelországban élő Csörgő Attila lesz, aki az Arsenaleban, a Giardino delle Verginiben az Idő és a végtelen pavilonja szekcióban szerepel majd a május 13-án nyíló és november 26-ig nyitva tartó eseményen.

Hajas Tibor: Húsfestmény II. (Tájkép). Fotó: Vető János. Zselatinos ezüst fotópapíron, diszperziós festék, fatábla, 89.2x108.8x4,3 cm, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Fabényi Julia nemzeti biztos emlékeztet rá, hogy Hajas nemcsak a hetvenes évek magyar avantgárd művészetének sokoldalú és nagyhatású alkotója, de a performance művészet nemzetközileg is elismert alakja. A Ludwig Múzeum legutóbb 2005-ben Kényszerleszállás címmel mutatta be a munkásságát.

Velencében nem egy művel, hanem egy kisebb kiállítással – a Vető Jánossal készített fotóakciók tablóival – szerepel majd a központi pavilonban. A művek többsége a Ludwig Múzeum gyűjteményéből származik, a kölcsönzők között van továbbá a Szépművészeti Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum is.

 

Csörgő Attila: Hemisphere, one of five C-prints, 30 x 24 cm each, 1996. Fotó: Galerija Gregor Podnar 

A központi kiállítás másik magyar résztvevője, a Lengyelországban élő Csörgő Attila lesz, aki az Arsenaleban, a Giardino delle Verginiben szerepel majd. Csörgőnek szintén volt nagy kiállítása a budapesti Ludwig Múzeumban, Archimédeszi pont címmel, 2009-10-ben.

Amint arról az artPortal is beszámolt, az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában Petrányi Zsolt kurátor és Várnai Gyula képzőművész Békét a világnak! című projektje lesz látható.

Szerző: artPortal
Cimkék: fotó, kiállítás, kortárs művészet, magyarok külföldön, konceptuális művészet, Velencei Biennále,

Hozzászólások
Bence
2017-02-10 19:14:50

Nem szép dolog kihagyni a Vintage Galériát, amely Csörgőnek kiállítást szentelt, ahol a művész alkotásai folyamatosan kaphatóak és láthatóak.

Kapcsolódó cikkek

Várnai Gyula állít ki a 2017-es Velencei Biennále magyar pavilonjában

Nyilvánosságra hozták a pályázat eredményét: Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor projektje képviseli Magyarországot jövőre Velencében.

Velencei Biennále 2017: akik már biztosan ott lesznek V.

Ötödik rész: néhány olyan ország, amely nem művészeti nagyhatalom. Néhol már a részvétel is erőn felüli vállalkozás. De ez nem jelenti, hogy ne volna izgalmas amit bemutatnak idén, Velencében, sőt!

Velencei Biennále 2017: akik már biztosan ott lesznek IV.

A házigazda Olaszország jelöltjét, valamint a spanyol, a görög, a finn, norvég és svéd résztvevőt mutatjuk be. Illetve olyanokat is, mint például Tajvan művésze, akinek korántsem egyszerű a helyzete.