A legjobb fiatal művészeknek járó elismerés immár 27 éve a Jindrich Chalupecký-díj Csehországban. Az idei fődíjas Matyáš Chochola lett, a közönségdíjat Anna Hulačová kapta. Majdnem

Matyáš Chochola, Anna Hulačová: ők lettek a legjobb fiatal művészek Csehországban

A legjobb fiatal művészeknek járó elismerés immár 27 éve a Jindrich Chalupecký-díj Csehországban. Az idei fődíjas Matyáš Chochola lett, a közönségdíjat Anna Hulačová kapta. Majdnem bejött a tippünk.

2016-11-23

Tegnap Prágában kiosztották a Jindrich Chalupecký-díjat, amelyet 1991 óta ítélnek oda a legjobb fiatal képzőművészeknek. Az idei díjazott Matyáš Chochola képzőművész lett, akinek a nevéhez leginkább installációk és performanszok fűződnek.

Matyáš Chochola. Fotó: cjch.cz

A díj százezer korona, amelyet egy új projekt megvalósítására és bemutatására lehet felhasználni, valamint – akár a hasonló profilú szlovák díj esetében – egy hathetes new york-i residency programban való részvétel, a Residency Unlimited keretein belül. A közönségdíjat Anna Hulačová szobrász kapta – vele a napokban közölt interjút az artPortal.

 

Astral Dust Astral, installáció, részlet. Fotó: matyaschochola.cz 

Astral Dust Astral,performansz. Fotó: matyaschochola.cz  

Az 1986-os születésű Matyáš Chochola a festészet felől indult, a prágai képzőművészeti akadémián tanult, egy szemesztert Berlinben is tanult. Érdeklődése a performansz és az installáció felé fordult. A Jindrich Chalupecký-díj honlapja "posztinternet esztétikát" említ vele kapcsolatban, illetve a ma szimbólumainak és ősi motívumoknak az "unortodox és mégis kifinomult" kombinációját, a hulladékesztétika és a precíz technológiák  keveredését, a sámánköltészet találkozását a diszkóval. Csehországon kívül Olaszországban és Németországban is kiállított már. 

Anna Hulačová munkái. Részlet a Chalupecký-díj jelöltjeinek prágai kiállításáról, 2016. Fotó: Vaclav Litvan

Anna Hulačová (1984) szobrász, Prágában, Dél-Koreában és Skóciában tanult. Legtöbbször betonnal dolgozik, amit igen gyakran kever radikálisan más anyagokkal, mint például fa, papír, tészta, illetve a szobor-kompozícióiban igen gyakran használ grafikát, fotót is. 

Szerző: artPortal

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

„Egy harmincas évekbeli cukortartó volt az inspiráció” – Anna Hulačová interjú

Feltűntnek nyilvánítva: Hulačová üstökösként robbant be. Betonnal dolgozik, amit fával, papírral, de tésztával is kever. Prágában láttuk a munkáit, és most bemutatjuk itt is, mielőtt késő lesz..

Ők lettek a legjobb 40 alatti művészek Szlovákiában

Közeledik az éve vége, jönnek a menetrendszerű díjak. Szlovákiában odaítélték az Oskár Čepan-díjat, a legjobb, negyven alatti alkotóknak. Egy művészpáros, Julia Gryboś és Barbora Zentková kapták.

Piroska és az architektúra. Cseh művészpáros kiállítása Budapesten

Hihetetlenül atmoszférikus építészeti terekbe viszi projektjeit Klara Hosnedlová és Igor Hosnedl. Egy prágai csúcsgaléria, a Hunt Kastner mutatta be őket, most a pesti Horizontban láthatók a munkáik.