Komoly szakmai díjat kapott Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria tulajdonosa és egyben a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesületének elnöke.

Nemzetközi elismerés Molnár Annamáriának

Komoly szakmai díjat kapott Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria tulajdonosa és egyben a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesületének elnöke.

2013-06-12

A galériás június 12-én, az Art Basel előestéjén a vásárvárosban veheti át az Európai Művészeti Galériák Egyesületeinek Szövetsége (F.E.A.G.A.) évente odaítélt elismerését, az Innováció és Kreativitás Díját.

A brüsszeli székhelyű európai szövetség 2005-ben két díjat hozott létre, elsősorban azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a galériás tevékenységnek a művészeti szcénában játszott szerepére. Az egyik díj kiemelkedő életműveket ismer el, a másik az említett Innováció és Kreativitás díja. Az elmúlt években többek között Ernst Beyeler, Denise René és Ursula Krinzinger, illetve galériáik részesültek életmű-díjban; a fiatal, kreatív, a nemzetközi vérkeringésbe is példamutatóan bekapcsolódó galériáknak fenntartott másik díjat eddig minden évben nyugat-európai – német, holland, belga, osztrák, dán és svájci – galériások kapták. A díjakat nemzetközi zsűri ítéli oda, melynek elnöke Ernst Hilger bécsi galériás, a F.E.A.G.A. korábbi elnöke, jelenlegi alelnöke, aki Marc Spieglerrel, az Art Basel igazgatójával együtt az idei díjátadó házigazdája is volt. A zsűri a beérkezett javaslatokból választja ki a díjazottakat, javaslattételre a nemzeti egyesületek mellett nemzetközileg ismert és elismert, az egyesületi életben is aktív szerepet játszó galériákat is felkérnek.

Az életműdíjat a zsűri idén Leslie Waddingtonnak, a nevét viselő londoni galéria tulajdonosának ítélte oda.

Molnár Annamária díjazását, a korábban az osztrák és az európai galériás szövetség elnöki tisztét is betöltő Hans Knoll kezdeményezte, s ő tartotta Bázelben a laudációt is. A díj értékét növeli, hogy ezúttal első alkalommal került a közép- és kelet-európai térségben dolgozó galériás az elismerésben részesültek közé. A Leo Zogmayer osztrák szobrászművész alkotásában testet öltő díjnak komoly üzenet-értéke van: jelzi, hogy a művészeti élet nemzetközi központjaiban ma már jobban odafigyelnek a korábban „perifériaként” számon tartott régiókra és értékelik az ott folyó munkát. A magyar galériás szcéna az ország pillanatnyi gazdasági-politikai helyzetében fejlődésének nehéz időszakát éli, amikor minden rá irányuló figyelemnek, elismerésnek és szimpátiának hatványozott jelentősége van. Hans Knoll laudációjában felidézte a díjazott szakmai pályafutását, megemlítve a hat éve indított Park Galéria non-profit projekt máig tartó sikerét, a 2008-ban alapított Molnár Ani Galéria sokoldalú profilját, a fiatal tehetségek gondozását, a hazai és nemzetközi vásárokon való rendszeres részvételt. Kiemelte Molnárnak a F.E.A.G.A. életébe is aktívan bekapcsolódó magyar galériás egyesületben – 2011 óta annak elnökeként – végzett munkáját, amit az a felismerés vezérel, hogy a magyar művészeti szcénának szüksége van a nemzetközi diskurzusban való részvételre, az országhatárokon átlépő együttműködésre és nem utolsósorban a nemzetközi piacokra. 

Szerző: artPortal
Cimkék: kortárs művészet, Molnár Ani Galéria,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

“Tudatos építkezés, nemzetközi szinten is”

Közgáz, majd 10 év multiknál. Vezető ingatlantanácsadói munkáját cserélte kortárs galériás létre Molnár Annamára, aki a Molnár Ani Galériát és a Kortárs Galériák Egyesületét is vezeti. Interjú.