Startol az OFF-Biennále Budapest, amely jóval több mint száz eseményt kínál öt hét alatt. Az első napokra is jut jópár, amit nem kéne kihagyni. Az artPortal tippjei Pesten és Pesten

OFF-Biennále: amit ne hagyj ki a nyitóhétvégén!

Startol az OFF-Biennále Budapest, amely jóval több mint száz eseményt kínál öt hét alatt. Az első napokra is jut jópár, amit nem kéne kihagyni. Az artPortal tippjei Pesten és Pesten kívül!

2015-04-24

Szinte lehetetlen kiragadni néhányat a bőséges kínálatból, az meg pláne lehetetlen, hogy kijelöljük, mit "érdemes" megnézni. Ízelítőt adunk hát, de közben felhívjuk a figyelmet, hogy az összes program, két nyelven, magyarul és angolul megtalálható itt: offbiennale.hu. Ezen kívül városszerte 130 ponton, ingyenesen hozzáférhető az OFF térképes tájékoztatója, benne minden helyszín és esemény. 

Ahol tudtuk, a címekhez belinkeltük az esemény Facebook-eventjét.

Tűz a múzeumban

Sugár János – kis túlzással – vakmerő projektje: az OFF öt hete alatt végig ébren tartott tűz. Önkéntesek osztják be magukat Excel-táblában, hogy ki mikor őrzi a lángot, de itt korántsem kisúttörők kerestetnek. A közös tűz a beszélgetés, a gondolkodás, emlékezés, ki- és megbeszélés, a közösségteremtés helye is.

A projekt a Check Your Head! Programcsoportba tartozik, amelyben eszköztelen, az önreflektivitásra is építő munkák látható.  A tűzőrzéshez még várnak önkénteseket!

Bp. Rombusz Terasz (1092 Ráday utca 10-12.)

 

Újrajátszott történelem

Erre a kiállításra érdemes egy kis időt szentelni – nem egyszerű az anyag, de igazán katartikus. A történelmi emlékezettel foglalkozik a kiállítás, a kritikai gondolkodással, elemzőkészséggel „újraélt”, újragondolt történelmi konfliktusokról. Nehéz pár mondatban összefoglalni, le kell ülni a videók elé, végig kell nézni a fotókat – és gondolkodni. További infók itt!

A fő helyszín: Centrális Galéria (OSA – Bp. 1051 Budapest, Arany János u. 32)

  

Izolátor

A rég bezárt, de egyszer talán újra megnyíló krisztinavárosi Postapalota maga is az izoláció jelképe lehetne. Itt nyílik a kreatív magány állapotaival foglalkozó Izolátor, amely az OFF egyik igen izgalmas csoportos kiállításának ígérkezik. A szombat esti megnyitón zaj-performansz is lesz, de a művek utána még hosszabban, és csendben is megtekinthetők. A sci-fi irodalom egyik úttörője, Hugo Gernsback nemcsak az első sci-fi magazin, az Amazing Stories [Elképesztő történetek] megalapítójaként lett ismert, hanem sokoldalú feltalálóként is. Legismertebb találmánya, az 1925-ben kifejlesztett Izolátor egy olyan gép, amely az ún. termékeny izoláció állapotát teremti meg használója számára. A bizarr sisak megvédi viselőjét a fény, hang, hő, nedvesség, elektromos áram, zavaró gondolatok nem kívánt mértékű be- vagy kiáramlása ellen...

április 25-május 15. Postapalota, 1012 Budapest, Várfok utca 24.

Clockwork

Az OFF szándékosan nem hangsúlyozza a „headliner” neveket, a sztárokat. De Csörgő Attila túlzás nélkül sztár. Új munkáját mutatja be, amelynek központi elemei újra csak azok, amikkel eddigi munkáiban is foglalkozott. "Szeretek számolgatni" - mondja magáról, némi szerénységgel. Tér, geometria, idő – Csörgő ezekkel foglalkozik, de mindig új, okos, szellemes módon megközelítve.  

DER PUNKT
 (1051. Budapest, Szarka u. 7.)


Nem rendeltetésszerű használat

Befalazott pendrive a városban. De miért is?

"Úgy vélem, Nyíregyháza nincs rajta a kortárs képzőművészet térképén. A projektben arra teszek kísérletet, hogy pozicionáljam a lakóhelyem, s aktivitásra serkentsem azokat, akik értik ezt a problémát és szükségesnek találják, hogy változtassunk rajta. Ezért Nyíregyháza közterületén befalazok egy pendrive-ot a helyi művészeti életről szóló információkkal, melyre az érdeklődők rácsatlakozhatnak és módosíthatják a tartalmát. "

Április 26-tól. Nyíregyháza, Dózsa Görgy út 

 

Pécs vízútjai

Az OFF nemcsak budapesti esemény. Pécsett például már a nyitány körül  elindulnak a programok. Doboviczki Attila T. kurátor és Kuti László képzőművész a város felszíni és felszín alatti vízútjainak állapotára hívja fel a figyelmet, vezetett túrákkal, biológus, geográfus szakértők közreműködésével. Közben fotó- és videodokumentáció készül a vízkészlet, a környezet állapotáról.

Április 25.: Nyugat-Pécs: a Bajmi-kút - Patacs - (nyugati) Pécsi víz
- Tettye - Balokány - Pécsi víz - Tüskésrét
- Szabolcs patak - Kis tó - hőerőmű - Üszögi-árok - Árpádi-árok

 

Egyetemes himnusz

A Société Réaliste magyar-francia művészcsoport az ENSZ tagországok himnuszait vizsgálta, és egyetlen zeneművet hozott létre az összes himnuszból. Be is mutatják, méghozzá a budapesti Szabadság téren, az Eleven Emlékmű projekt keretében.

Ápr. 25. 15.00-16.00


Magyarország hadművelet

A bosnyák Mladen Miljanovic országunk kulturális elfoglalásának stratégiáját vázolja fel. Nem akármi. Benyomulás és elfoglalás, méghozzá egy olyan művésztől, akinek vannak polgárháborús tapasztalatai. Persze ne militáns izmozásra gondoljunk itt - egészen másról van szó. Meg kell nézni, miről! 

acb Attachment, 1068 Budapest, Eötvös u. 2.

 

Mérlegállásban

Egy elhagyott, azaz inkább hátrahagyott magánlakásban látható ez a csoportos kiállítás. Az emigrációval, az elvándorlással foglalkozik. Többek szerint a nyitóhétvége egyik legerősebb projektje.

Hilla Ben Ari, Csörgő Attila, Forgács Péter, Zsolt Keserue, Eva Kotátkova, Adrian Paci, Krsto Papić, Clara S. Rueprich, Katarina Šević, Vásárhelyi Zsolt, Katarina Zdjelar

Magánlakás (1081 Népszínház u. 19., 4. em., 49-es kapucsengő), április 25- május 3.

 

Szerző: artPortal
Cimkék: kortárs művészet, kiállítás, OFF-Biennále Budapest,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Április végén startol az OFF-Biennále Budapest

Sajtótájékoztatón mutatkozott be az OFF-Biennále Budapest független kortárs művészeti kezdeményezés. Április végén startol és rengeteg művészt vonultat fel – állami pénz nélkül.

Alakul az OFF-Biennále: csaknem teljes a program

Pár héttel a megnyitó előtt már szinte teljes a majd 150 hazai és külföldi művész részvételével, több mint 50 helyszínen zajló OFF-Biennále Budapest programja.