Közeledik az éve vége, jönnek a menetrendszerű díjak. Szlovákiában odaítélték az Oskár Čepan-díjat, a legjobb, negyven alatti alkotóknak. Egy művészpáros, Julia Gryboś és Barbora

Ők lettek a legjobb 40 alatti művészek Szlovákiában

Közeledik az éve vége, jönnek a menetrendszerű díjak. Szlovákiában odaítélték az Oskár Čepan-díjat, a legjobb, negyven alatti alkotóknak. Egy művészpáros, Julia Gryboś és Barbora Zentková kapták.

2016-11-21

Szombaton kiosztották északi szomszédunk legrangosabb, fiatal művészeknek járó elsimerését, az Oskár Čepan-díjat, amelyet 1996 óta ítélnek oda negyven alatti művészeknek. 

A díjat egy művészpáros kapta, Julia Gryboś és Barbora Zentková - 1988-as, iletve 86-os születésűek. A díj 2600 euróval jár, valamint egy kéthónapos alkotói ösztöndíjjal New York-ban, a Residency Unlimited programjában. A jelöltek között volt még Juraj Gábor, Daniela Krajčová és Lucia Luptáková - a shortlist-en szereplők közös kiállítása holnapig még látható Besztercebányán.

 

Julia Gryboś és Barbora Zentková. Fotó: oskarcepan.sk

A díjazott művészpáros a festészet és a fotográfia felől indult, de újabban sokkal komplexebb műveket hoz létre. Munkáikban tér, hang és fény egyaránt fontos szerepet játszik. Esetenként olyan teljes, atmoszférikus környezetet alkotnak meg, ahol a tér szinte beszippantja a nézőt, és az érzékelését is elbizonytalanítja – írja róluk az Oskár Čepan-díj katalógusa.

A díj jelöltjeinek kiállításán, Besztercebányán egy olyan munkájuk látható, amely egy egykori brnói textilgyár bezárására és lerombolására reflektál (Az ökölcsapás a falon, amely egész nap visszhangzott). Az egykori gyárépületben több művész is dolgozott, mások mellett Julia Gryboś és Barbora Zentková is. Munkájukban a gyár egykori linóleum padlóját is felhasználták, a hangkulissza pedig egy hatcsatornás, elektronikus hangokból, zajokból és zörejekből álló kompozíció. 

Az Oskár Čepan-díj zsűritagjait két évre választják, és ezúttal közöttük magyar zsűritag is van: Bencsik Barnabás, az ACAX kortárs művészeti exportiroda vezetője. Rajta kívül Lily Hall brit kurátor, Maxim Rossi francia képzőművész, Dusan Barok szlovák képzőművész és Peter Trajkov szlovák művészetelméleti szakember voltak a zsűriben. A díj 1996 és 98 között még "Az év fiatal szlovák képzőművésze" néven működött, és 1998-ban Németh Ilona kapta meg.

Fotó: Dennik - Tatiana Takáčová

A Oskár Čepan-díj mellett szombaton egy másik elismerés átadására is sor került, amely a Nyílt Társadalom Alapítvány közreműködésével a társadalmilag elkötelezett művészetet támogatja. A díjazott Peter Kalmus szlovák képzőművész lett.


Szerző: artPortal
Cimkék: kortárs művészet,

Hozzászólások