Artportal

"Nem hozok létre semmilyen képet vagy tárgyat" – Bajusz Orsolya

Ha művekkel nem is, olyan szövegekkel mindenképp találkozni, amelyek alatt a neve szerepel. Elmélet és aktivizmus, kiállás és rejtőzködés. Az egyik legprovokatívabb hazai művésszel beszélgettünk.

„Gubancosak lettek a képeim” – L.Ritók Nóra

Vizuális nevelés, ami mégsem csak az, mert a hátrányos helyzetű gyerekek személyiségével, szocializációjával foglalkozik. Ez a misszója az Igazgyöngy alapítványnak, és vezetőjének, aki maga is alkotó.

Ez lehet az évszázad eddigi legnagyobb hamisítási botránya

Legkiválóbb régi mesterek több mint kéttucat alkotása mellé került hatalmas kérdőjel. A bizonyosságra viszont valószínűleg sokáig kell még várni. Már csak azért is, mert tökéletes munkákról van szó.

Aleppo / Guernica. Művészek akciója a Kossuth téren

Képzőművészek és tervezőművészek közösen hoznak létre egy nagy képet, amely nemzetközi útra indul, de előtte még a péntek esti szolidaritási demonstráció díszlete lesz.

Kiváló Urak Fóruma. A Prima Primissima művészeti shortlistjéről

Magas erkölcsi elismerést említ a közlemény, amely bejelenti a jelölteket. És fejenkénti ötmillió forintot. A képzőművészeti kategória jelöltjeinek mindegyike MMA-tag. Van kérdés? Volna pár.

Várnai Gyula állít ki a 2017-es Velencei Biennále magyar pavilonjában

Nyilvánosságra hozták a pályázat eredményét: Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor projektje képviseli Magyarországot jövőre Velencében.

A Facebook és a felhasználók hatalma

Valóban Zuckerberg volna a világ legnagyobb hatalmú főszerkesztője? Saját szabályainak merev alkalmazása ismét nehéz helyzetbe hozta a céget.

Törökországban a megtorlások elérték a művészeket is

A júliusi puccskísérletet követő letartóztatás- és tisztogatáshullámban Erdogan rezsimje a művészekre is lecsap. Sorra maradnak el a nemzetközi művészeti események is.

Ádám és Éva: kellettek a szovjeteknek, a náciknak is, és most furcsán rendeződik sorsuk

Elvette a szovjet- és a náci állam is, de végül a holland állam sem adta vissza Id. Lucas Cranach páratlan értékű festményeit. Egy bírósági döntés értelmében a Norton Simon Museumban maradnak.

Ami Marina Abramović emlékirataiból kimarad

A világhírű, de egyre inkább megosztó sztár-performanszművész két megnyilvánulása is komoly vitát, illetve kritikát váltott ki az elmúlt hetekben.
           3   |   4   |   5   |   6   |   7