Vasárnap a Trafó színháztermében kiosztották a 2013-as Katalizátor díjakat. A shortlistről roma művészi projektek futottak be, a Mátyás téri Gallery 8 és A hiányzó padtárs színházi

A Gallery 8 és A hiányzó padtárs kapták a Katalizátor díjat

Vasárnap a Trafó színháztermében kiosztották a 2013-as Katalizátor díjakat. A shortlistről roma művészi projektek futottak be, a Mátyás téri Gallery 8 és A hiányzó padtárs színházi projekt.

2014-02-10

tranzit.hu idén negyedik alkalommal hirdette meg a Katalizátor-díjat, amellyel kiemelkedő művészeti tevékenységekre kívánja felhívni a figyelmet. A díj fókuszában minden évben más és más kérdések, szempontok állnak. A 2013-as koncepció azt vizsgálta, hogy milyen módon képes hatni a művészet a társadalmi folyamatokra, milyen eszközök állnak a társadalmilag elkötelezett művészek rendelkezésére, és milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy - a társadalmi folyamatokra tudatosan hatni kívánó - művészeti projektnek.

Elkötelezett művészeti projekteket kerestek a díjazók, és a zsűri szempontrendszerét igyekeztek "társadalmasított" folyamatban kimunkálni. A Motor-kategóriában bárki jelölhetett, a Művészet-kategóriában azonban újításként maguk a projektek jelölhették önmagukat. Január 17-én, a MÜSZI-ben egy nyilvános fórum dolgoztak ki azt a szempontrendszert, amellyel a zsűri megközelítette a díjra jelölt műveket.  Művészet kategória shortlist-je ezt követően egy előválogatáson alakult ki. Négy projekt maradt versenyben a díjkiosztó napjára. A bevándorlás témájával foglalkozó Open Doors Hungary, A hiányzó padtárs, és a hajléktalanság tematikájával foglalkozó 20 forintos operett és A város és a lakói.

A hiányzó padtárs a MU Színházban. Fotó: Szilágyi Sára

A zsűri tagjai idén Birkás Ákos képzőművész, K.Horváth Zsolt társadalomkutató, László Zsuzsa kurátor, Sabály Barnadett kulturális antropológus és aktivsta, valamint Székely Katalin művészettörténész, kurátor voltak. 

A projektek bemutatkozása és egy nyilvános vita után az 500 ezer forintos fődíjat a Káva színházi műhely projektje, A hiányzó padtárs kapta. Ezt a színházi programot társadalomkutatók (Anblokk, Parforum), drámatanárok (Káva) és amatőr roma színészek hozták létre 2012-ben, és mutatták be eddig 16 alkalommal középiskolai osztályoknak. A program egyetlen témára összpontosít: a magyar oktatási rendszer visszásságaival, annak a társadalmi egyenlőtlenségeket fenntartó és megerősítő szelekciós mechanizmusaival foglalkozik.

A Motor-kategóriában is sok jelölt versengett, többek között a Káva Műhely és a nyolcadik kerületi Gólya nevű közösségi helyszín - végül a Gallery 8-et díjazta a zsűri. A Gallery 8 a budapesti nyolcadik kerület egyik új művészeti helyszíne, amely a roma művészetre fókuszál, és egyben interkulturális tér, ahol a romák és nem-romák közti kísérletezés, kreativitás, együttműködés, eszmecsere helyet kaphat, új alkotásokat és megoldásokat eredményezve ezzel egy jövőbeni békés együttélés érdekében.

Gallery 8, Budapest, Mátyás tér. Fotó: gallery8.org

Szerző: artPortal

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Katalizátor-díj díjkiosztó

2011. december 5-én a FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.) ad helyet az eseménynek. 17.00 Jelena Vesic előadása a belgrádi művészeti élet...

AICA- és Katalizátor-díjak átadása

A Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége és a tranzit.hu is díjat oszt szerda este a Fugában.

Katalizátor-díj: társadalmilag elkötelezett művészet kerestetik

Indult a jelölési folyamat, a tranzit.hu idén is meghirdeti a Katalizátor-díjat, két kategóriában. A díj idén a társadalmi folyamatokhoz hozzászóló, sőt, azokba beleszóló művészettel foglalkozik.