A nyilvánosság előtt továbbra sem mutatkozik, de személye folyamatos beszédtéma. Banksy most egy nagyon figyelemre méltó projekttel jelentkezett. A Walled-Off szálloda és művészi projekt

A hotel, ahol minden szoba falra néz. Mit akar Banksy Betlehemben?

A nyilvánosság előtt továbbra sem mutatkozik, de személye folyamatos beszédtéma. Banksy most egy nagyon figyelemre méltó projekttel jelentkezett. A Walled-Off szálloda és művészi projekt is egyben.

2017-03-29

Banksy korábban is számos tanújelét adta annak, hogy élénk érdeklődéssel kíséri a közel-keleti helyzet alakulását: nemegyszer személyesen is megfordult Izraelben és a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területeken is. S ha már ott járt, nyomokat is hagyott maga után: az Izraelt a palesztin területektől elválasztó falra már 2005-ben kiragasztotta papírra festett munkáit, 2007-ben a fal betlehemi szakaszára készített több graffitit, 2015 februárjában pedig Gázában – ahová állítólag egy csempészalagutat használva jutott el – az izraeli légicsapásokban megrongálódott házak falára festett.

A Walled-Off Hotel Betlehemben, fotó: Hazem Bader/AFP, forrás: artdaily.org

Most ismét Betlehembe tért vissza, igaz, nem személyesen, viszont tervei szerint tartósan, hiszen Walled-Off Hotel néven szállodát nyitott a városban, közvetlenül a közel-keleti konfliktus szimbólumává vált fal tőszomszédságában. Az ötlet annyira bizarr, hogy a szálló honlapjának „Gyakori kérdések” rovatában az első így hangzik: „Ez egy vicc?” Nem az; a hotelt a művész saját költségére rendezte be és üzemeltetésre a helyi közösségnek adta át, számos munkahelyet teremtve a krónikus munkanélküliséggel küzdő településen. Mint Banksy a hotel honlapján is hangsúlyozza, neki a szálló működéséből semmilyen haszna nincs, amennyiben sikerül nyereséget termelni, a profitot helyi projektekbe forgatják vissza. A hotelt egyelőre az év végéig tervezik működtetni, de a tapasztalatok függvényében készek a projekt folytatására is.

A hotel elnöki lakosztálya, forrás: banksy.co.uk

„A világ legrosszabb panorámájú szállodájának” – ahogy azt Banksy maga nevezi, minden ablaka a falra néz. Lakosztályt, szobát, és az ún. Budget Barakkban ágyat is lehet bérelni; az árak az emeletes ágy egyik szintjéért fizetendő 30 dollártól az elnöki lakosztály 965 dollárjáig terjednek. Utóbbiról a gazdagon illusztrált honlap megjegyzi, hogy „fel van szerelve mindennel, amire egy korrupt államelnöknek szüksége lehet”. Egyelőre június végéig lehet foglalni és igyekeznie kell annak, aki még helyet akar kapni. A közösségi helységeket Banksy munkái díszítik, néhány lakosztályt pedig részben ugyancsak az ő, illetve általa felkért művészek – a kanadai Dominique Petrin, illetve a palesztin Sami Musa - alkotásai. A további lakosztályokba jelenleg folyik a kiállító művészek kiválasztása. Akit megihletnek a kiállított munkák, maga is próbálkozhat a graffitivel, minden ehhez szükséges eszközt beszerezhet a hotel melletti, szellemesen „Wall-Mart” névre keresztelt boltban.

A hotel Banksy-szobája, forrás: banksy.co.uk

A hotel palesztinoknak ad munkát és az idelátogatóknak az ő mindennapi életük nehézségeibe enged bepillantást, Banksy ugyanakkor fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az általa finanszírozott projekt teljesen független, mentes mindenfajta politikai kapcsolattól vagy befolyástól. A cél „minden oldalról megvilágítva elmondani a fal történetét és lehetőséget adni a látogatóknak, hogy azt felfedezzék a maguk számára. Különösen szívesen látjuk a fiatal izraelieket. Abszolút semmilyen fanatizmus nem megengedett.”

Szerző: artPortal
Cimkék: kortárs művészet, társadalom, street art, public space,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Banksy calais-i menekülttáborra emlékező műve: eltakarva, digitalizálva, eltávolítva

Banksy új munkáját, amelyet Londonban, a francia követség mellett fújt fel, és a calais-i menekülttábor felszámolására emlékezik, azaz: kritizálja, az épület tulajdonosa eltávolíttatta.

Elárverezték a februárban eltűnt Banksyt

Hiába tiltakoztak a képet magukénak érző észak-londoniak, a Slave Labour végül kalapács alá került, és több, mint 750 ezer fontot hozott.

A japán Banksy a politikának és a társadalomnak üzen

Tokió utcáit újabban 281 Antinuke street art művész politikai tartalmú matricái és stenciljei lepik el. Üzenetei azonban nem csak a politikusokban, de a japán társadalomban is ellenérzéseket kelt.