Hisztériát és politikai hangulatkeltést emleget az EMMI közleményében, amelyet a Ludwig Múzeum mai jelképes elfoglalása után kiadott. Az igazgató személyéről szóló döntést június

Az EMMI hisztériát emleget és halaszt a Ludwig-pályázat ügyében

Hisztériát és politikai hangulatkeltést emleget az EMMI közleményében, amelyet a Ludwig Múzeum mai jelképes elfoglalása után kiadott. Az igazgató személyéről szóló döntést június 12-re halasztja.

2013-05-09

A csütörtök délután kiadott szöveg így fogalmaz: "A Ludwig Múzeum igazgatójának megválasztása körül kialakult hisztéria politikai hangulatkeltés következménye." A szöveg szerint a sajtóban olyan információk jelentek meg, amelyek szerint a tárca antidemokratikusan váltotta le a múzeum igazgatóját, és "érthetelen, felesleges" hisztériakeltést emleget.

Az EMMI Sajtó-, Kommunikációs, Közkapcsolati és Protokoll Főosztálya közleményében megismétli az ismert tényeket, amelyek szerint Bencsik Barnabás "öt évre szóló mandátuma 2013. február 28-án lejárt". Hangsúlyozzák, hogy ez az igazgató számára is ismert volt.

A közlemény leszögezi, hogy a "pályázat kiírásakor a tárca ugyanazt az eljárásmódot alkalmazta, mint 2008-ban, Bencsik Barnabás kinevezése idején. A beérkezett pályázatokat a jogszabályoknak megfelelően az emberi erőforrások minisztere által létrehozott javaslattevő bizottsága megtárgyalta és értékelte ugyanúgy, mint 2008-ban." A szöveg szerint Bencsiket a minisztérium 2008-ban "nem egyértelmű érvek alapján" választotta.

A közlemény 2013. június 12-t említi, mint ameddig a miniszternek meg kellene neveznie az új igazgatót. A pályázatok beadásának határideje április 12. volt, ez alapján május 12. volna a miniszteri döntés határideje. Az artPortal úgy tudja, hogy még májusban Budapestre érkezik az aacheni székhelyű Ludwig Stiftung képviselője, és tárgyal a minisztériumban.

Amint arról a sajtó ma részletesen beszámolt, délelőtt aktivisták, művészek és diákok kezdtek jelképes intézményfoglalásba a Ludwig Múzeumban. Tiltakoztak a transzparencia hiánya, a szakmaiság mellőzése miatt az intézményi döntésekben, autonómiát és átláthatóságot követeltek. Egyben pedig péntekre találkozóra hívták meg Balog Zoltán minisztert. A békésen lezajlott akció után 17.00 órától fórumot tartottak a Ludwig lépcsőjén. Az artPortal úgy tudja, a terveik között szerepel, hogy egész éjszaka a múzeumban maradjanak. 

 

Szerző: artPortal
Cimkék: kulturális politika, EMMI, Ludwig Múzeum,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Fabényi Júlia lehet a Ludwig új igazgatója

Az április 19-i meghallgatás után a sajtóban több helyütt is napvilágot látott: Bencsik Barnabást Fabényi Júlia váltja a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum igazgatói posztján.

A Ludwig-dilemma

Másfél éve már, hogy Németh Ilona az Ernst Múzeumban bemutatta Dilemma című projektjét, de ahogy múlik az idő, úgy tűnik egyre pontosabbnak, élesebbnek az akkori állásfoglalás. – Mélyi József írása.

Múzeumfoglalás a budapesti Ludwigban

Képzőművészek, a művészeti színtér szereplői, aktivisták, diákok foglalták el a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumot ma délelőtt 11 órakor. Az artPortal követi az eseményeket.