Nem rendezi meg a két ország a kulturális keresztévadot, az orosz művészek egyre-másra mondják le szerepléseiket, munkáikat Törökországban. A kultuszminiszter bejelent.

Bekeményítettek az oroszok kulturális területen is Törökországgal szemben

Nem rendezi meg a két ország a kulturális keresztévadot, az orosz művészek egyre-másra mondják le szerepléseiket, munkáikat Törökországban. A kultuszminiszter bejelent.

2015-11-27

Az orosz kulturális miniszter, Vlagyimir Megyinszkij bejelentette,  hogy a tervezettel ellentétben nem lesz orosz-török kulturális és turisztikai keresztév 2017-2018-ban.

Idén márciusban kezdődtek meg a keresztév tárgyalásai, amelyek azt követően, hogy a török légierő kedden lelőtt egy orosz harci gépet, azonnal megszakadtak. Mindez pusztán csak egy momentuma, apró és egyben jelképes részlete a minden területre kiterjedő orosz zárásnak, a Törökországgal szembeni szankcióknak.

Vlagyimir Megyinszkij, orosz kulturális miniszter

Ma a kulturális miniszter szóvivője bejelentette, hogy megszakítanak minden kapcsolatot a török kultúra nemzetközi szervezetével, a TÜRKSOY-al.

Minden orosz előadóművész: színész, zenész, humorista lemondta vagy lemondja törökországi fellépését.

Azt is ma közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy 2016. január 1-től Oroszország felfüggeszti a török vízummentességet.

Az orosz források szerint Putyint főleg az bőszítette fel, hogy a törökök nem hajlandók bocsánatot kérni a gép lelövése miatt. A kapcsolatok minden téren való befagyasztására jellemző, hogy még telefonon sem hajlandók beszélni az oroszok a török féllel, így elzárkóznak a két államfő közötti személyes találkozó lehetőségétől is.


Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Dekadens vagy progresszív? – 14. Isztambuli Biennále I.

Láthatóvá tenni a fényt, felvidítani a medúzákat, luxusszállodába költöztetni a kortárs művészetet? Miközben Ankarában véres merénylet zajlik, a török mindennapok konfliktusokkal terheltek? Beszámoló.

Rémálom luxuskivitelben – 14. Isztambuli Biennále II.

Az elmúlt évek biennáléinak barnazónás területhódításai után arisztokratikus, nagypolgári miliőbe helyeződik számos műalkotás. Luxusszállodák, villák, magánjachtok fogadják be a kortárs művészetet.