Európai jelentőségű eseményre kerül sor 2007. szeptember 27. és 30. között. Ekkor rendezik meg a brüsszeli központú Európai Művésztelepek Szövetségének (Euroart) éves...

Európai Művésztelepek Szövetségének (Euroart) éves közgyűlése

Európai jelentőségű eseményre kerül sor 2007. szeptember 27. és 30. között. Ekkor rendezik meg a brüsszeli központú Európai Művésztelepek Szövetségének (Euroart) éves...

2007-09-27

Európai jelentőségű eseményre kerül sor 2007. szeptember 27. és 30. között. Ekkor rendezik meg a brüsszeli központú Európai Művésztelepek Szövetségének (Euroart) éves közgyűlését, valamint a művésztelepeknek otthont adó városok polgármestereinek nemzetközi találkozóját. A programhoz több kiállítás és megnyitó is kapcsolódik. Az eseménysorozatnak Szentendre ad otthont.

Az 1994 óta az Európai Parlament és az Európai Bizottság védnöksége alatt működő Euroart tagjai között ma már 21 ország 70 művésztelepe, városa és múzeuma található meg (46 állandó és 24 levelező taggal). Az évenként megrendezendő közgyűlésre most először kerül sor Magyarországon; a rendezési jogot Szentendre városa és a szövetséghez 2004-ben a keleti régióból elsőként csatlakozó Szentendrei Régi Művésztelep nyerte el idén. A rendezvény fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök. A közgyűlést 29-én (szombaton) rendezik, melyet Dr. Őry Csaba, Európai Parlamenti képviselő nyit meg. Az eseményen egyebek mellet a küldöttek jóváhagyják a Szentendrei Régi Művésztelep azon kezdeményezését, hogy az Unesco nyilvánítsa október 18-át – amely a Magyar Festészet Napja – a Festészet és a Művésztelepek Világnapjává. „A festők városa” – felirat is felkerül Szentendre határait jelző táblák mellé szeptember végén. A gyűlésen indítványozni fogják, hogy az Euroart tagjai is hasonlóan cselekedjenek; ezzel felhívva a figyelmet a művésztelepek által képviselt kulturális értékekre.

A közgyűlés mellett 28-án (pénteken) megrendezik a polgármesterek találkozóját, amelyen 5 ország 14 polgármestere vesz részt. A tárgyaláson várhatóan elfogadják azt a javaslatot, hogy az Euroarthoz csatlakozott települések kérjék kormányaiktól művésztelepeik nemzeti örökséggé nyilvánítását, ezt követően az európai művésztelepek kezdeményezhetik, hogy a világörökség részévé válhassanak. Ugyancsak ezen a napon írják alá az Európa legismertebb művésztelepének otthont adó franciaországi Barbizon és Szentendre közti testvérvárosi szerződést is.
Több kiállítás is kapcsolódik az Euroart közgyűléshez: a szentendrei MűvészetMalomban Magyarországi művésztelepek –  Nagybánya, Gödöllő, Szolnok, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Szentendre című kiállítás látható október 14-ig. Elsőként tekinthető meg Magyarországon egy olyan tárlat, amely a hat legjelentősebb művésztelep alkotásai közül válogatva, az 1890-es évektől a II. Világháborúig hat évtized hazai képzőművészetének remekeit mutatja be.  Ugyanitt  a még ma is működő művésztelepek kortárs anyagából rendezett tárlat is megtekinthető.
(bővebb info: http://www.szentendreprogram.hu/mmalom/article.html?cikkid=654)

Az Euroart rendezvény nyitóeseménye lesz szeptember 27-én a szentendrei Ferenczy Múzeumban a Barbizon francia és magyar ecsettel, Az európai tájfestészet mesterei című kiállítás, melyen a legismertebb európai művésztelep, Barbizon tájai elevenednek meg – ahogyan magyar és francia festőművészek látták. A francia és magyar közgyűjteményektől kölcsönkapott tárlaton francia (pl. Rousseau, Jacque, Corot) és magyar (pl. Munkácsy, Paál László, Mednyánszky) mesterek alkotásai láthatók. (bővebb info: http://www.pmmi.hu/index2.html)

Ugyancsak a közgyűlés kísérőeseménye a Szentendrei Képtárban nyíló, a Szentendrei Művésztelep alapító tagjainak munkáiból válogatott tárlat, valamint az Erdész Galériában egy barbizoni kortárs magyar származású festőművész: Anton Molnár alkotásaiból rendezett kiállítás.

PROGRAM:


2007. szeptember 27. (csütörtök)

17.00 Barbizon francia és magyar ecsettel, az európai tájfestészet mesterei című kiállítás megnyitója a Ferenczy Múzeumban (Szentendre, Fő tér 6.) – megnyitja. Dr. Baán László, a budapesti Szépművészeti Múzeum igazgatója. Köszöntőt mond: dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton megyei múzeumigazgató és Jean-Pierre Debaere, a Budapesti Francia Intézet igazgatója. A kiállítást méltatja: dr. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Dietz Ferenc, Szentendre város polgármestere

2007. szeptember 28. (péntek)
9.00  Városnézés, a Régi Művésztelep (Szentendre, Bogdányi u. 51.) és a Művészetmalomban (Szentendre, Bogdányi u. 32.) a Magyar Művésztelepek című kiállítás megtekintése (idegenvezetés angol, német, francia nyelven) 
10.00-10.30 Sajtótájékoztató a Városházán (Szentendre, Városház tér 1-3.)
14.00– 17.00 Polgármesterek Találkozója a Városházán, díszteremben
17.30 Barbizon és Szentendre közötti testvérvárosi szerződés aláírása a Városháza dísztermében
19.00 Anton Molnár kiállítás-megnyitó az Erdész Galériában (Szentendre, Bercsényi u. 4.)
20.00 Koncert a Városháza Dísztermében, zenél a Kairosz Együttes

2007. szeptember 29. (szombat)
 
9.30 Éves Közgyűlés 2007
Megnyitja: Dr. Őry Csaba, Európai Parlamenti képviselő
Helyszín: Konferenciaközpont Skanzen (Szentendre, Sztaravodai út)
17.30 Szakács Imre kiállításának zárásünnepsége a Skanzen Galériában 

2007. szeptember 30. (vasárnap) és október 1 . (hétfő) 
Az Euroart résztvevői megtekintik a Feszty-körképet Ópusztaszeren, majd a Szolnoki Művésztelepet, valamint a Gödöllői Iparművészeti Műhelyt.

Szerző: artPortal
Forrás: Andrási Kata, PReport PR és Kommunikáció

Hozzászólások