Az április 19-i meghallgatás után a sajtóban több helyütt is napvilágot látott: Bencsik Barnabást Fabényi Júlia váltja a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum igazgatói posztján.

Fabényi Júlia lehet a Ludwig új igazgatója

Az április 19-i meghallgatás után a sajtóban több helyütt is napvilágot látott: Bencsik Barnabást Fabényi Júlia váltja a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum igazgatói posztján.

2013-04-20

Fabényi Júliát javasolta a Ludwig Múzeum élére a szakmai bizottság pénteki sajtóértesülések szerint. Bencsik Barnabás a jelek szerint nem folytathatja öt éve megkezdett munkáját - a neves szakmai ajánlók tekintélyes listája ellenére sem. Pályázatát nyilvánossá tette az interneten.

A Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum élén szinte biztos, hogy vezetőváltás lesz. Bencsik Barnabás eddigi igazgató helyett a szakmai bizottság az április 19-I meghallgatás után Fabényi Júliát javasolja az igazgatói posztra Balog Zoltán miniszternek (EMMI) – közölte az értesülést több hazai lap pénteken. 

A meghallgatáson és az azt követő szavazáson ott volt Káel Csaba, rendező, a Művészetek Palotája igazgatója, Révész Mária, aki Balog Zoltán miniszter tanácsadója, Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár, Vígh Annamária és Boros Géza minisztériumi osztályvezetők, Mélyi József művészettörténész, műkritikus, a kritikusokat tömörítő AICA delegáltja, Csáji Attila képzőművész, az MMA tagja, Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója, P.Szabó Ernő kritikus, a Magyar Nemzet című napilap munkatársa és Piringer Patrícia, a Ludwig Múzeum kommunikációs vezetője. Az artPortal úgy tudja, érdemi vita nem zajlott, ketten tartózkodtak, ketten támogatták Bencsik pályázatát.

Fabényi Júlia 2007 óta a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága főigazgatója. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán a doktori iskola témavezetője. 1996 és 2000 között a Szombathelyi Képtár igazgatója volt. Vezette a Műcsarnokot is, az intézményben, ahol korábban munkatárs és osztályvezető is volt, 2000 és 2005 között dolgozott igazgatóként. 

Bencsik Barnabás igazgatói pályázatát ötven ragos nemzetközi szakember támogatta ajánlásával, de a jelek szerint ez nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy munkáját folytathassa. Pályázata péntek este óta nyilvános, az Exindex oldaláról letölthető.

A bizottságnak javaslattételi joga van, a döntést Balog Zoltán miniszter hozza meg. 

Szerző: artPortal
Cimkék: Ludwig Múzeum, kulturális politika,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Helyzetjelentés a Ludwigról

Sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja az új magyar kultúrpolitika a Ludwig Múzeum intézményét. Pályázat még sehol, a jelenlegi igazgató mandátuma napok múlva lejár. Mit akar az EMMI? S főleg: mire vár?