Január 21-re, a kultúra napjának előestéjére szervez demonstrációt a KKDSZ. A kormány által megígért bérrendezés elmaradt, de ami ennél is nagyobb gond: vergődik a kulturális

Kultúrmunkások tüntetnek a Magyar Kultúra Napja előtt

Január 21-re, a kultúra napjának előestéjére szervez demonstrációt a KKDSZ. A kormány által megígért bérrendezés elmaradt, de ami ennél is nagyobb gond: vergődik a kulturális alapellátás az országban.

2017-01-20

Január 21-re, a másnapi Magyar Kultúra Napja előtt szervez demonstrációt a KKDSZ, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete Budapesten – közülte az érdekképviseleti szervezet. A tüntetés bejelentését megelőzte egy levél, amelyet nemrégiben tett közzé a KKDSZ, és amelyet Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak címeztek.

A KKDSZ levele érdemi bértágyalásokat követel, mert – mint a szervezet nevében Csóti Csaba elnök írja –, „2017. február 1-jével a kulturális ágazatban dolgozók semmilyen módon sem részesülnek a már 2016. júniusában bejelentett és azóta számos sajtónyilatkozatban megerősített kulturális bérpótlékból.”

A KKDSZ arra is emlékeztet, hogy az állam által foglalkoztatott kultúrmunkások 2002 óta nem részesültek rendszerszintű béremelésben – a mostani helyzet pedig még ennél is képtelenebb állapotokhoz vezethet.

Ugyanis, mint írják, ha az ágazatban nem történik meg a korrekt bérrendezés, akkor „egy doktori fokozattal rendelkező, több éves tapasztalattal bíró muzeológus, könyvtáros bére ezután megegyezik az adott intézményben középfokú végzettséggel dolgozó gondnokéval.”

A szakszervezet tavalyi tüntetése, 2015. január 21-én az MTA épületénél. Forrás: Budapest Beacon

A tüntetést megelőzően állásfoglalást is közzétett a szakszervezet, amely így indít: „A kulturális kormányzat állítja: a magyarság a nyugat-európai népeknél jobban őrzi európai kulturális értékeit. Álláspontja szerint ez azért alakult így, mert az elmúlt években komoly előrelépés történt a kulturális alapellátásban, amely a legkisebb falvakba is eljuttatja a műveltséget, a kultúrát.  Mi ezt másként látjuk.”

Ezután részletezik, hogy jelenleg szerintük leginkább látványberuházások zajlanak a kultúra területén, de a nemzeti közművelődés alapintézményeinek helyzete nem változott, sőt, inkább romlott. A könyvtárak, múzeumok, művelődési otthonok sok helyütt az országban csak vergődnek, a bennük dolgozók fizetése pedig még az állami-önkormányzati költségvetésből fizetett többi munkavállalók alacsony átlagbérét sem éri el.

A szakszervezet Navracsics Tibor kultúráért felelős Európai Uniós biztosnak is nyílt levelet írt, amelyben meghívják, támogassa a követeléseiket, és a tüntetésüket, jelenjen meg személyesen is január 21-én Budapesten, a Batthyány téren, Kölcsey Ferenc szobránál a szakszervezet demonstrációján.

A KKDSZ két éve ilyenkor is tüntetést szervezett, akkor is tárgyalni próbáltak a kultúra miniszteriális szintű képviselőivel, de tárgyalóasztalhoz nem tudtak ülni velük.

Összehasonlításképpen: Csehországban a kormányzat 2017-re azt tervezi, hogy az államilag foglalkoztatott kulturális dolgozók bérét 28.329 Koronára, azaz kb. 300 ezer forintra emeli idén, az eddigi 26.000 Koronáról.

Szerző: artPortal
Cimkék: társadalom, kulturális politika, megyei múzeumok,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Mégis összejött a művészeti sztrájk Trumppal szemben: sok hely marad zárva

Cindy Sherman, Richard Serra és a Whitney Museum is a sztrájk mellett áll, számos intézmény zár be Trump beiktatásakor Amerikában. Közben menő divattervezők látják el holmikkal az utcán tüntetőket.

KKDSZ: akár sztrájk is jöhet a közgyűjteményekben

Április elején sztrájkbizottságot alakított a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete. A KKDSZ most közleményt adott ki, amely hat pontban követel azonnali változásokat a területen.

2016/74. Az idei évünk a kultpolban

Épülő kastélyok és várak, leépülő kulturális intézmények. Eleven margináliák és döglött mainstream. Az álság meddig fedheti el a válságot? Kísérlet egy értékelhetetlen év értékelésére.