Közleményben jelenti ki a Műcsarnok 13 munkatársa, nem ért egyet azzal, hogy az intézmény az MMA tulajdonába kerül. Tiltakoznak az egyeztetés hiánya miatt, és féltik a szakmai munka

Megszólalnak a Műcsarnok dolgozói: nem az MMA-ra

Közleményben jelenti ki a Műcsarnok 13 munkatársa, nem ért egyet azzal, hogy az intézmény az MMA tulajdonába kerül. Tiltakoznak az egyeztetés hiánya miatt, és féltik a szakmai munka folytonosságát.

2013-10-16

A Műcsarnok tizenhárom dolgozója nyilatkozatot fogalmazott, amelyet szerkesztőségünkbe is eljuttattak. Mint ismeretes, a parlament a múlt héten fogadta el azt az előterjesztést, amelynek értelmében a Műcsarnok, a Pesti Vigadó és a Hild-palota a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába kerül. Másnap művészek tartottak demonstrációt a Műcsarnok előtt és az épületben a döntés ellen. A parlamenti döntés nem volt váratlan, az előterjesztés régóta az asztalon volt, mégis, az MMA térnyerése a kortárs színtéren ezzel megkerülhetetlen ténnyé vált. 

A dolgozók véleményéről eddig keveset tudtunk - az alábbiakban olvasható a közleményük.

A Műcsarnok szakmai stábjának állásfoglalása az intézmény tulajdonjogában bekövetkezett változásról

A Műcsarnok alulírott munkatársai nem értenek egyet azzal, hogy a Műcsarnok épülete 2014. január 1-től a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába kerül, továbbá aggályosnak tarják, hogy e politikai döntést semmiféle szakmai konzultáció nem előzte meg. Véleményünk szerint az így kialakult helyzet veszélyezteti az intézmény önálló szakmai munkájának folytonosságát, tervszerű működését. Jelen állásfoglalásunkkal kifejezésre juttatjuk szándékunkat, hogy a már korábban előkészített programokat az előzetes terveknek megfelelően valósítsuk meg.

Budapest, 2013. 10. 16.

Andorka Tímea, vezető grafikus

Boros Lili, kurátor

Csejdy Réka, sajtóreferens

Fazakas Réka, kurátorasszisztens

Készman József, vezető kurátor

Kondor-Szilágyi Mária, kurátorasszisztens

Murka Ilona, programszervező

Philipp Helga, kommunikációs munkatárs

Rockenbauer Zoltán, tudományos munkatárs

Rózsás Lívia, kurátor

Tulipán Zsuzsa, kurátorasszisztens

Wirth Imre, olvasószerkesztő

Zsinka Gabriella, kurátorasszisztens


Szerző: artPortal
Cimkék: kortárs művészet, Műcsarnok,

Hozzászólások
Ndy
2013-10-16 22:26:56

Na, ha eddig még talán nem voltak biztossak..., most akkor már bizti hogy búcsúzhatnak az állásuktól...

Kapcsolódó cikkek

A magyar kultúra fekete hétfője

Hétfőn kormánypárti többséggel, ellenzéki tiltakozás mellett szavazta meg az Országgyűlés a múzeumi törvény módosítását. Ugyanakkor értékes nemzeti kulturális intézmények kerültek az MMA tulajdonába.

Művészek demonstrációja a Műcsarnoknál

Jelképes gyászszertartást rendezett az Összefogás a kortárs művészetért nevű csoport a Műcsarnoknál. A parlament hétfőn szavazott arról, hogy az MMA tulajdonába kerül az intézmény.