Képzőművészek, a művészeti színtér szereplői, aktivisták, diákok foglalták el a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumot ma délelőtt 11 órakor. Az artPortal követi

Múzeumfoglalás a budapesti Ludwigban

Képzőművészek, a művészeti színtér szereplői, aktivisták, diákok foglalták el a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumot ma délelőtt 11 órakor. Az artPortal követi az eseményeket.

2013-05-09

Képzőművészek, a művészeti színtér szereplői, aktivisták, diákok foglalták el a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumot ma délelőtt 11 órakor. Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Miniszterét (az EMMI a múzeum fenntartója) levélben hívták meg péntekre ugyanoda, azaz a Ludwig épületébe.

A mintegy harminc fős csoport a MüPA előtt, illeve a Ludwgig Múzeum lépcsőjén kezdte akcióját ma délelőtt 11 óra körül. Transzparenseiken követelik az intézmények autonómiáját, a szakmai egyeztetést, a párbeszédet és a szakmaiságot a döntésekben. "Free Ludwig" - hirdetik a múlt év végi "Free Műcsarnok" jelszavához hasonlóan. 

A csoport délben sajtótájékoztatón ismertette az akció pontos célját és követeléseit, 17.00 órától nyilvános tényfeltáró fórumot is tartanak a múzeumban, amelyet a Facebookon is meghirdettek.

A csoport tagjait rendőrök igazoltatták, egyikük ellen eljárás is indult. A sajtótájékoztató után a tiltakozók a lépcsőn ülve folytatták demonstrációjukat. 

Ez az első eset Magyarországon, hogy „occupy“-akció keretében aktivisták kulturális közintézményt foglaltak volna el. A sajtónak szétküldött kommünikéjében a csoport az "Összefogás a Kortárs Művészetért" nevet használja. Az aktivisták elfogadhatatlannak nevezik a Ludwig igazgatói pályázata körül, a minisztérium által előírt titoktartási kötelezettséget. Sajtóközéleményükben így fogalmaznak: "Elfogadhatatlan az információk titkosítása és a transzparenciahiány a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum aktuális igazgatói pályázata kapcsán!" Követelik a döntéshozatali folyamatok átláthatóságát, egyben leszögezik, akciójuk nem valamely pályázó melletti, vagy elleni kiállás, nem személyeket bírálnak, hanem egy kulturális politikai gyakorlatot.

Délután az EMMI közleményt adott ki, amelyben az elmúlt hetek múzeum körüli eseményeit "hisztériakeltésnek" nevezi, és kiderül belőle, hogy az eredetinél egy hónappal későbbre, május 12-éről június 12-ére halasztotta a miniszter döntésének határidejét.

   

Amint arról az artPortal – a német sajtó nyomán – beszámolt, az elmúlt héten az aacheni Ludwig Alapítvány hivatalosan is aggodalmát fejezte ki a Budapesten tervezett igazgatóváltással kapcsolatban. Egy hete a Szabad Művészek intéztek nyílt levelet Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, amelyben a pályázatok nyilvánosságra hozatalát kérik – a levélre mindezidáig nem érkezett válasz.

A Ludwig Múzeum igazgatói székére ketten pályáztak: Bencsik Barnabás eddigi igazgató, akinek a mandátuma február végével járt le, illetve Fabényi Júlia, aki jelenleg a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója. A szakmai bizottság, amely Balog Zoltán miniszternek tesz javaslatot az igazgató személyére, április 19-én Fabényi Júlia pályázatát támogatta. A bizottsági ülést követően Bencsik nyilvánosságra hozta pályázatának teljes anyagát, illetve azt a több mint hatvan támogató levelet, amelyet nemzetközi intézmények vezetőitől kapott. A miniszter még nem hozta nyilvánosságra döntését – az eredetileg rendelkezésére álló harminc nap e hét végén, május 12-én jár le, azonban május 9-én egy hónappal későbbre, június 12-ére változtatták a döntés határidejét.

Fotók: Vörös Anna és Csoszó Gabriella

Szerző: artPortal
Cimkék: Szabad Művészek, EMMI, kulturális politika, Ludwig Múzeum, kortárs művészet, kulturális politika, Budapest, Ludwig Múzeum, Összefogás a kortárs művészetért, kulturális politika, Bencsik Barnabás, Fabényi Júlia,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Ludwig Alapítvány: aggodalom a budapesti fejlemények miatt

Az aacheni Ludwig Alapítvány hivatalosan is aggodalmát fejezte ki a Budapesten tervezett igazgatóváltással kapcsolatban és képviselőjük a magyar fővárosba jön – adja hírül a dpa német hírügynökség.

A Ludwig-dilemma

Másfél éve már, hogy Németh Ilona az Ernst Múzeumban bemutatta Dilemma című projektjét, de ahogy múlik az idő, úgy tűnik egyre pontosabbnak, élesebbnek az akkori állásfoglalás. – Mélyi József írása.