Hatéves kényszerszünet után újraindulhat a műtárgykölcsönzés a legnagyobb orosz és amerikai múzeumok között, de más országok is könnyebb szívvel küldhetik féltve őrzött

Obama még utoljára aláírt valamit, ami jó a múzeumoknak

Hatéves kényszerszünet után újraindulhat a műtárgykölcsönzés a legnagyobb orosz és amerikai múzeumok között, de más országok is könnyebb szívvel küldhetik féltve őrzött kincseiket az Államokba.

2017-01-09

Obama elnök ugyanis a napokban aláírta a nemzetközi kulturális csere keretében időszaki kiállításokra az Egyesült Államokba érkező műtárgyak jogi immunitására vonatkozó törvényt.

A törvény persze nemcsak Oroszországra vonatkozik, de hiánya 2011 óta elsősorban ebben a relációban okozott gondot. A konfliktus, mint ahogy arról annak idején beszámoltunk, egy 2010. júliusi amerikai bírósági ítélettel kezdődött, ami kötelezte Oroszországot, hogy szolgáltassa vissza a Chábád-Lubavich ortodox zsidó haszid mozgalomnak az úgynevezett Schneerson Gyűjteményt. Az orosz múzeumok azóta attól féltek, hogy az amerikai hatóságok a Chábád megkeresésére lefoglalhatják az amerikai múzeumokban vendégszereplő orosz műkincseket, hogy így kényszerítsék ki a bírósági döntés végrehajtását. Mivel ennek kizárására nem kaptak kellő súlyúnak ítélt garanciákat az amerikai féltől, ezért inkább a műtárgycsere felfüggesztése mellett döntöttek.

Az USA és Oroszország között az utóbbi időben kiéleződött a feszültség és a most aláírt törvénynek Amerikán belül is voltak heves ellenzői – mindenekelőtt a holokauszthoz kapcsolódó restitúciós ügyekkel foglalkozó szervezetek részéről –, végül ez a kérdés is azok közé került, amiket Obama hivatali idejének utolsó heteiben még le tudott zárni. Ez persze nem ment kompromisszumok nélkül, s végül ezért kerültek ki a törvény hatálya alól a Németország és szövetségesei által a II. világháború alatt elrabolt, illetve mindazon javak, melyeket 1900 után erőszakkal vettek el védekezésre nem vagy csak korlátozottan képes csoportoktól. A holokauszttal kapcsolatos ügyekkel foglalkozó szervezetek még így is úgy látják, hogy a törvény megnehezítheti a vészkorszakkal, vagy például az oroszországi bolsevik vagy a kubai forradalommal kapcsolatos restitúciós igények érvényesítését, illetve az Iszlám Állam által a Közel-Keleten elrabolt régészeti leletek visszaszolgáltatását is.   

Ezt a festményt szeretné bemutatni az Ermitázs: El Greco híres Laokoonja a Washingtoni Nemzeti Képtár gyűjteményéből (1610-1614, olaj, vászon, 137,5 x 172,5 cm), forrás: Wikipédia

A törvény enyhíthet valamit a legújabb keletű amerikai-orosz feszültségen. Mihail Pjotrovszkij, az Ermitázs igazgatója máris lelkesen üdvözölte a döntést, és kifejezte reményét, hogy ezek után megkapják a szükséges kormánygaranciákat kiállított műtárgyaik időben történő visszaszolgáltatására. „Végre láthatóak lesznek az Ermitázs kincsei Houstonban és mi is bemutathatjuk Poussin műveit Philadelphiából és El Greco Laokoonját Washingtonból.”

A néhány nap múlva esedékes washingtoni hatalomváltásra való tekintettel – és vélhetően az orosz diplomaták minapi kiutasítása miatt – azonban Pjotrovszkij egy szót sem ejtett Obamáról, inkább arról beszélt, hogy 2009-ben Trump egy floridai birtokán, a New York-i székhelyű Ermitázs Múzeum Alapítvány rendezvényén már találkozott a most hivatalba lépő elnökkel. Beszélgetésük során Trump az Ermitázst a világ legjobb múzeumának nevezte. És persze előkerült egy fotó is, ami nyilván sohasem jelent volna meg, ha az amerikai elnökválasztás eredménye másként alakul. Íme:

Mihail Pjotrovszkij és Donald Trump a floridai Palm Beach-ben 2009-ben. Forrás: theartnewspaper.com

Szerző: artPortal
Cimkék: múzeumok, kulturális politika,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Yes We Scan: a híres Obama poszter új élete

A Hope feliratú híres Obama poszter alkotója, Shepard Fairey nem bánja a művéből készült, az NSA botrány nyomán az elnököt kritizáló remixeket.

Hogyan sodorják pénzügyi válságba az amerikai múzeumokat a bőkezű mecénások?

Több adomány: több mű. És nagyobb bemutatótér. Ehhez viszont új épület is kell, vagy akár profilt is muszáj váltani. Ördögi körnek tűnik. De ki kell-e belőle lépni egyáltalán?

Orosz-amerikai kulturális hidegháború?

Véget ért az orosz és az amerikai múzeumok közötti gyümölcsöző együttműködés egy haszid gyűjtemény miatt. Lefújt kiállítások itt is, ott is.