Még az is lehet, hogy megáll az élet a művészeti helyszíneken az USA-ban, január 20-án. De ami biztos: a nőművészek odacsapnak, másnap pedig ott lesznek a 100 ezer tüntető nő között,

Sztrájk, kiállítás, tüntetés: művészdemonstrációk Trump beiktatása körül

Még az is lehet, hogy megáll az élet a művészeti helyszíneken az USA-ban, január 20-án. De ami biztos: a nőművészek odacsapnak, másnap pedig ott lesznek a 100 ezer tüntető nő között, Washingtonban.

2017-01-06

December közepe óta terjed a Facebook-on egy felhívás, amelyet néhány amerikai képzőművész intézett kultúrmunkásokhoz és művészekhez. Eszerint január 20-án, Donald Trump megválasztott elnök beiktatásának napján meg kellene, hogy álljon az élet a múzeumokban, művészeti intézményekben, galériákban, művészeti iskolákban. „No work, no school, no business!” – szólt a felhívás a művészvilághoz, kiterjesztve a sztrájkot a színházakra, koncerthelyísznekre is, és a művész-munkabeszüntetés terve lendületesen indult el a közösségi oldalon. Csakhogy e pillanatban nem látni, megvalósul-e belőle valami, ugyanis – ahogy erről mások mellett a Hyperallergic is beszámolt – azonnal beindultak a viták is körülötte.

Inna Babaeva: Marinne Renoir, 2016, digital print. Forrás: Nasty Women / Huffington Post

Az ellenzők szerint nem sok hatása volna, ha csak nem kapcsolódik össze egy országos  sztrájkmozgalommal, amely január 20-án, pénteken sokfelé, és a gazdaság minél több területén eredményez munkabeszüntetéseket. Arról nem szólva, hogy a képzőművészeti szcéna nem nagy szervezetek vagy korporációk által uralt terület – még a tehetős szponzorok és támogatók instrumentalizáló törekvései ellenére sem –, hanem széttagolt, sokszereplős világ, ahol először is a szolidaritás erősítésére, a közös motivációk megtalálására volna szükség.
Forrás: Facebook

A kezdeményezők azzal védik a sztrájk tervét, hogy egy kis demonstráció is demonstráció, a média pedig tudósítana róla, így sokakat elérne az üzenete. Többen arra hívják fel a figyelmet, hogy a gazdaság egyes fontos szektorai máris térdet hajtanak Trump előtt – így például a Szilícium-völgy vezető tech-vállalatai is –, jó volna, ha ez a művészeti világban nem történne meg. Emlékezetes, hogy novemberben, Miamiban a Red Dot Art Fair már eltávolította a t.Rutt művészkollektíva Trump-kritikus művét a vásárról, egy amerikai zászlót, amelyre Donald Trump elhíresült szexista kijelentéseit hímezték.

A t.Rutt csoport zászlója, Trump szexista szövegével, 2015 októberében, a Fehér Háznál.  Forrás: truttartist.com

Az új kormányzathoz való viszonnyal kapcsolatban felmerült a nagy múzeumok, nagyintézmények helyzete is: ők vajon bezárnának-e egy művészeti sztrájk esetén? És milyen érdekellentéteket hozna ez felszínre a múzeumi vezetés és a művészeti dolgozók között?  

 

Roxanne Jackson: Savage 1. 2009. Forrás: roxannejackson.org

Egységesebb és pozitívabb reakciók érkeztek egy másik felhívásra, amely szintén a Facebook-on indult el. Roxanne Jackson New York-i szobrász szólította meg a kollégáit, nőművészeket és kurátornőket, mert szerint "itt volna az ideje összehozni egy Nasty Women Art Show-t”. Egy darabig nem nézett rá a postra, és ő lepődött meg a legjobban, amikor többszáz visszajelzés, felajánlás, jelentkezés érkezett rá.

Roxanne Jackson, aki újabban groteszk, kicsavart figurális szobrokat hoz létre, a Trump megválasztása utáni depresszióból csapott át hiperaktivitásba: „Egy ideje csinálom már ezeket az ijesztő figurákat, de nem elég sötétek, nem elég erősek.  Az egész nem tud annyira ijesztő lenni, mint amennyire rémisztő Trump a Fehér Házban. A valóság szörnyűbb.”   Jackson részt vett egy novemberi tüntetésen is a Trump Tower-nél, New Yorkban, de úgy érezte ennél több kell.

A Nasty Women (leginkább talán Undok nők) csoportos kiállítás január 12-én meg is nyílik Queens-ben, a Knockdown Center-ben, ahol hatalmas, pink betűkből formált Nasty Women felirat fogadja majd a látogatót  – adja hírül a Huffington Post. A szervezők végül úgy döntöttek, minden beadott művet elfogadnak. "Ez most nem arról szól, hogy egyéni alkotókat mutassunk fel" – kommentálták a döntést, miközben a kiállítás spontán Trump-ellenes állásfoglalásból fundraising eseménnyé is vált.

A műveket ugyanis beárazzák, a vevők pedig az összeggel a Planned Parenthood nevű civil szervezetet támogatják. Hogy meglegyen a vásárlási kedv, minden mű 100 dollár alatti árat kap majd – azok is, amelyek minden bizonnyal nagyságrendekkel többet érnek a műkereskedelemben.  A Nasty Women-hullám eközben továbbterjedt: országosan több helyen lesznek undok-rendezvények.

Kelsy Gossett: Tick-tock, 2016, video, still. Forrás: Nasty Women / Huffington Post

Nem a nőművészek az egyedüli nők, akik megmozdulnak Trump beiktatatása körül. Washingtonban másnapra, azaz január 21-re van meghirdetve a Women’s March. Ez viszont nem kicsi: eddig százezren regisztráltak rá. Szervezői most művészeknek is pályázatot hirdettek, a tüntetéshez ugyanis megfelelő látvány, erős vizuális jelek kellenek. 

Szerző: artPortal
Cimkék: kortárs művészet, kulturális politika, társadalom, public art,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Trump, öt helyen, aktban. Gerilla-akció amerikai nagyvárosokban

A republikánus elnökjelölt hálás téma a képzőművészek számára is. Efemer anyagból készült Trumpokkal most egy köztéri művész gerilla-akció szórta meg az Államokat.

KKDSZ: akár sztrájk is jöhet a közgyűjteményekben

Április elején sztrájkbizottságot alakított a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete. A KKDSZ most közleményt adott ki, amely hat pontban követel azonnali változásokat a területen.