A júliusi puccskísérletet követő letartóztatás- és tisztogatáshullámban Erdogan rezsimje a művészekre is lecsap. Sorra maradnak el a nemzetközi művészeti események is.

Törökországban a megtorlások elérték a művészeket is

A júliusi puccskísérletet követő letartóztatás- és tisztogatáshullámban Erdogan rezsimje a művészekre is lecsap. Sorra maradnak el a nemzetközi művészeti események is.

2016-09-10

Békeidőben is nehezen tolerálja a török kormányzat a művészi szabadságot, a kortárs képzőművészetet és annak képviselőit, most viszont még keményebb a fellépés velük szemben. A The Art Newspaper arról számol be, hogy az elvetélt júliusi puccskísérlet utáni mintegy 35 ezer letartóztatott között képzőművészek, karikaturisták is vannak – mint ahogy színházi emberek és a kultúra egyéb szereplői is. A megtorlások, elbocsátások és ellehetetlenítések pedig jóval több személyt érintenek az országban, a lap szerint 82 ezret.

A rendőri akcióhoz nem kell sok, a lap felidézi a július óta letartóztatásban levő képzőművész-író Zehra Dogan esetét -
ő nem mellesleg a Jinha nevű feminista hírügynökség munkatársa is. Művei és szövegei alapján a hatóságok egyszerűen megvádolták azzal, hogy a PKK, a Kurd Munkáspárt tagja, amelyet a kormányzat „terrorista szervezetnek” tekint.

Zehra Dogan, képzőművész-író. Forrás: The Art Newspaper

Az általános állapotok miatt egyre kevesebb külföldi művész és kurátor látogat Törökországba. A szeptemberre tervezett isztambuli kortárs művészeti vásárt, az Art International-t már korábban elhalasztották. A novemberre tervezett Contemporary Istanbul művészeti vásárt megtartják, de kevesebb résztvevővel.

Hétfőn viszont lemondták a szervezők a Cannakalei Biennalét, amelynek szeptember 24-én kezdődött volna az ötödik kiadása a török kikötővárosban. Mint közleményükben írják, a művészet a jelenlegi helyzetben ellehetetlenült, s „elvesztették lelkesedésüket” a biennále megvalósítását illetően.

Beral Madra, kurátor. Fotó: Teoman Madra, beralmadra.net

A helyzet azonban ennél súlyosabbnak tűnik. A Hyperallergic.com beszámolója szerint a török kormányzópárt helyi képviselői felől nagy nyomás érkezett az egyébként ellenzéki színezetű városvezetésre, hogy váltsák le a biennále művészeti vezetőjét és társkurátorát, Beral Madrát, azzal vádolva őt, hogy támogatta a puccsot. Beral Madra közleményben cáfolta, hogy felsorakozott volna a puccsisták mögé, viszont bejelentette lemondását is, a biennále elhalasztásával egyidőben. A biennále, amely 2008-as kezdete óta mindig foglalkozott érzékeny politikai kérdésekkel is, idén tizenkét török és negyven külföldi művészt vonultatott volna fel.

A weboldal idézi az ellenzéki Cumhuriyet című lap kulturális ügyekkel foglalkozó szerkesztőjét, aki szerint „McCarthysta hajtóvadászat” indult az értelmiségiek ellen az országban.

A The Art  Newspaper Taner Ceylan képzőművészt idézi, aki szerint a kialakult helyzet ellenére a galériák nyitva vannak, a művészek dolgoznak, mint ahogy a művészetet támogató alapítványok és magánszemélyek is működnek. De  a művész szerint most kockázatos szabadon témát választani az alkotáshoz, mint ahogy partnereket, támogatókat keresni is. 

Szerző: artPortal

Hozzászólások