Nyilvánosságra hozták a pályázat eredményét: Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor projektje képviseli Magyarországot jövőre Velencében.

Várnai Gyula állít ki a 2017-es Velencei Biennále magyar pavilonjában

Nyilvánosságra hozták a pályázat eredményét: Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor projektje képviseli Magyarországot jövőre Velencében.

2016-09-16

Ma hozták nyilvánosságra annak a nyílt pályázatnak az eredményét, amelyet a 2017-es, 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítására írtak ki. Mint ismeretes, a biennále nemzeti biztosa Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója. A zsűri döntése alapján a Békét a világnak! című projekt látható majd 2017. május 13. és november 26. között a velencei Giardini-ben, a magyar pavilonban.

Petrányi Zsolt kurátor és Várnai Gyula képzőművész projektjéről van szó, amely a második világháború utáni hidegháborús korszak egyik utópiáját, a világbéke eszméjét helyezi a jelen megváltozott viszonyai közé egy többszörös perspektívájú reflexiós folyamatba ágyazva.  

Részlet a látványtervből. Forrás: Békét a világnak! - pályázati anyag

Mint a Ludwig múzeum honlapján közzétett közlemény fogalmaz: "A kiállítás látvány- és tárgykultúrájában az 1960-as évek óta Kelet-Közép-Európában is felbukkanó békemozgalmak nyelvezetét idézi, miközben arra hívja fel a kortárs közönség figyelmét, hogy a jövőképek valamikor pontosan körülírtnak hitt víziói végül utópiák maradtak. Ezzel napjaink bizonytalan, háborúk és nemzetközi konfliktusok által fenyegetett világában azt a reményt sugallja, hogy létünk ma sem determinált, alakításában mi is szereplők lehetünk. A kiállítás egyszerre idézi fel a tudás által mindent legyőzni képes modern ember képét és a magára maradt, vízióitól megfosztott ember elhagyott világának nyugtalanító képét, amelyet a közép-kelet-európai „mindent túlélés” finom iróniájával árnyal."

Részlet a látványtervből. Forrás: Békét a világnak! - pályázati anyag

A zsűri tagjai Andreas Fogarasi, a biennálén 2007-ben Arany Oroszlán díjat nyert képzőművész, Boros Géza művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Velencei Biennále Irodája vezetője, Fabényi Julia, a Ludwig igazgatója, German Kinga művészettörténész, a MOME docense, Nemes Attila művészettörténész, Sturcz János művészettörténész, az MMA tagja, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára és Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig szakmai igazgató-helyettese voltak.

 

Részlet a látványtervből. Forrás: Békét a világnak! - pályázati anyag

A beérkezett pályázatok az alábbiak voltak:

É. Kiss Piroska: Rabóczky Judit – Kölykök a túloldalon

Fenyvesi Áron: Keresztes Zsófia, Kiss Adrian, Nemes Márton, Puklus Péter, Ulbert Ádám – Vektor

Kukla Krisztián: Gerber Pál – Egy szög beverése – ami lehúz és ami felemel

Mucsi Emese – Juhász Anna Mária: Csákány István – HUMBOLDTHÖHE

P. Szabó Ernő: Somogyi Emese – Outsider

Peternák Miklós: Dr. Zics Brigitta – Kollektív mozgás – vándorlás, válság, változás

Petrányi Zsolt: Várnai Gyula – Békét a világnak!

Rieder Gábor: Albert Ádám: Melancholy of the Disconstructed Meaning

Tamás Klára: Balogh Edit, Kelemen Mátyás, Rozsnyai Béla, Tamás Klára – A 11 dimenzió temploma

Tóth Norbert: Somogyi Győző – A döntés

Zsikla Mónika: Ősz Gábor – Az átjárhatóság topográfiája

Érvénytelen pályázat: Szőke Ferenc: Nézőtér

Valamennyi pályázat megtekinthető a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum honlapján.


Szerző: artPortal
Cimkék: kortárs művészet, kiállítás,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Cseke Szilárd állít ki a magyar pavilonban a Velencei Biennálén

Nyilvánosságra hozták a 2015-ös velencei képzőművészeti biennále magyar pályázatának végeredményét. Cseke Szilárd állít ki a Giardiniben.

Helyek és emberek. Szociális és közösségi építészet Velencében

Az esztétika alárendelt szerepeben, a lényegi állítások az építészet új típusú társadalmi szerepe körül sűrűsödnek. Gyorsfénykép a május 28-án nyílt 15. Velencei Építészeti Biennáléról.

Személyes elszámolnivalók. Folyamatos múlt, Fészek klub

Az egykor exluzív "művészklub" időkapszula-terében kortárs munkák személyesen próbálnak elszámolni, kezdeni valamit a kádárizmus hosszú és tragikus meséjével. Miközben már íródik egy új mese.