Artportal

Ádám és Éva: kellettek a szovjeteknek, a náciknak is, és most furcsán rendeződik sorsuk

Elvette a szovjet- és a náci állam is, de végül a holland állam sem adta vissza Id. Lucas Cranach páratlan értékű festményeit. Egy bírósági döntés értelmében a Norton Simon Museumban maradnak.

Hogyan sodorják pénzügyi válságba az amerikai múzeumokat a bőkezű mecénások?

Több adomány: több mű. És nagyobb bemutatótér. Ehhez viszont új épület is kell, vagy akár profilt is muszáj váltani. Ördögi körnek tűnik. De ki kell-e belőle lépni egyáltalán?

Webről piacra? – Új tulajdonosa lett a Curiatornak

Az Art Basel-t működtető cég vette meg a művészeti file-megosztó oldalt, amely műgyűjtésre, vásárlásra ösztönöz. De mit akarnak kezdeni vele?

Fejtetőre állt a nemzetközi aukciós piac 2016 első felében

A két nagy piac, New York és London betlizett, Kína visszaszerezte az első helyet. Negyedével esett vissza az összforgalom, de a műtárgy még mindig tökéletes befektetés.

Egy furcsa per: Peter Doig állítja, nem ő festette a többmilliós képet

Bizonyítani képes-e egy művész, hogy egy adott képet nem ő festett? Hamarosan kiderül. A száz dollárba került mű akár milliós érték is lehet.

Tényleg Kelet-Európában lesz a következő nagy művészeti boom?

Hosszú elemzés jelent meg térségünkről a nemzetközi sajtóban, sokatmondó címmel: Eastern Eden? Így áll a szcénánk – külső szemmel. A helyzet nem jó, de talán nem is reménytelen.

Kína bevásárolta magát a Sotheby’s-be

Július óta egy kínai biztosítótársaság a Sotheby’s legnagyobb részvényese. A tőzsde rögtön beárazta az új tulajdonos megjelenését: az aukciósház részvényeinek ára emelkedik.

Fizet az APT, a művészek nyugdíjalapja, de sok még a kérdés

Megkezdte kifizetéseit az Artist Pension Trust, ahol nem pénzt, hanem műveket helyeznek el, s ezek értéknövekedése adja a jövőbeni biztonságot. Izgalmas a modell, és egyre nő a nemzetközi szervezet.

Csillagporos művek. Kalapács alá kerül David Bowie gyűjteménye

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású előadóművésze, az idén januárban elhunyt David Bowie műgyűjtőként sohasem állt a nyilvánosság elé. Pedig lett volna mit megmutatnia.

Aggódó hangok kísérik az új német műtárgyvédelmi törvényt

Az előzetes tervezetet ért bírálatok egy részét figyelembe vették a törvényalkotók, de a műkereskedők és a gyűjtők továbbra is tiltakoznak. Ők tényleg nem járnak jól az új törvénnyel.
           3   |   4   |   5   |   6   |   7