A vásár résztvevőinek a napokban nyilvánosságra hozott listája örvendetesen erősödő magyar jelenlétet ígér.

Bővülő magyar részvétel a torinói Artissimán

A vásár résztvevőinek a napokban nyilvánosságra hozott listája örvendetesen erősödő magyar jelenlétet ígér.

2014-09-04

A jó két évtizedes múltra visszatekintő torinói Artissima, Európa egyik legfontosabb kortárs képzőművészeti vására tovább bővül: 6 szekciójában idén 195 galéria mutatkozik be.

A vásár struktúrája már régóta kialakult; fő szekciójában az ismert, a piacon már hosszabb ideje jelenlévő galériák mutatkozhatnak be; az „Új belépők” szekciója a fiatal galériáknak van fenntartva; a „Bemutatjuk a jövőt” szekcióba meghívásos alapon kerülhetnek be fiatal művészek szóló show-i; a „Vissza a jövőbe” szekcióba olyan művészek egyéni kiállításait válogatja be a vezető múzeumi szakemberekből, kurátorokból álló zsűri, akik meghatározó szerepet játszottak a nemzetközi színtéren a 60-as – 80-as években; az „Edíciók” pedig a sokszorosított képzőművészeti alkotásokra fókuszál. A hatodik szekció, a „Per4m” ugyanakkor új és első kiadásában 16 művész számára teremt lehetőséget performanszaik bemutatására.

Az Artissima viszonylag későn került a magyar kortárs galériák által is favorizált mustrák közé. Az „első fecske” a Molnár Ani Galéria volt, amely 2012-ben állított ki először, majd ott volt a vásáron tavaly is. Az idei szereplők listája ugyanakkor már jóval több magyar nevet tartalmaz: a fő szekcióba az újra kiállító Molnár Ani Galéria mellett beválogatták a Viltin Galériát is; a szervezők szándéka szerint muzeális minőségű anyagot bemutató „Vissza a jövőbe” szekcióba pedig a zsűri meghívta az acb Galéria és a Deák Erika Galéria közös projektjeként megvalósuló Bak Imre-kiállítást. Ugyanebben a szekcióban lesz látható Vera Molnár tárlata is, amivel a rennes-i Oniris - Galerie Florent Paumelle pályázott a részvételre.

Az Artissimát idén november 7–9. rendezik.

 

 Bak Imre - Zöld című festménye (1969, akril, vászon, 150x200cm) is megy az Artissimára

 

 

Szerző: artPortal

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Jankó Judit: Még mindig van egy nő - Beszélgetés Deák Erikával

Interjúsorozatunk újabb darabjában Deák Erika, az első hazai kortárs galeristák egyike szólal meg, aki közel tízéves New York-i tartózkodás után 1998 novemberében az Attila úton...

„A kortárs művészet energiái és figurái érdekeltek”

Sorozatunk következő riportalanya üzletemberből lett gyűjtő, majd galériás. artPortal-interjú Pados Gáborral, az acb galéria tulajdonosával.