A New York-i Guggenheim Múzeum közelmúltban zárult Moholy-Nagy életműkiállítása megtette a hatását.

Breaking news: hatalmas új Moholy-Nagy aukciós világrekord

A New York-i Guggenheim Múzeum közelmúltban zárult Moholy-Nagy életműkiállítása megtette a hatását.

2016-11-15

 

  • Update 12.05:
    Időközben kiderült, hogy a festmény jobb helyre nem is kerülhetett volna, a vevő ugyanis a New York-i Museum of Modern Art (MoMA). Moholy-Nagy sorozatának két további darabja, az EM 2 és az EM 3 már 1971 óta a világhírű múzeum birtokában volt, s a mostani vásárlással sikerült a sorozatot kiegészíteniük. 

November 14-én került sor New Yorkban a Sotheby’s nagy érdeklődéssel várt impresszionista és modern árverésére; igaz, a nagyvilág figyelme elsősorban nem Moholy-Nagyra, hanem Edvard Munch Lányok a hídon (1902) című emblematikus festményére irányult, ami már harmadszor került kalapács alá a cégnél és most is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Míg 1996-ban 7,7 millió dollárért, 2008-ban már 30,8 millióért, most pedig 54,5 millióért cserélt gazdát, ami a művész aukción elért második legmagasabb ára, igaz, jócskán elmaradva a Sikoly egyik változatáért 2012-ben kifizetett 119,9 millió dollártól, ami annak idején abszolút aukciós világrekordot jelentett.

 

Moholy-Nagy László: EM 1 Telefonkép, 1922-23, zománcfesték, acéllemez, 95,2 x 60,3 cm, a Sotheby’s jóvoltából

Minket azonban jobban érdekelt annak a két Moholy-Nagy festménynek a sorsa, melyek egyenesen a Guggenheim Múzeum nagyszabású retrospektív tárlatának faláról kerültek az árverésre, és a kiállítássorozat további állomásain, Chicagoban illetve Los Angelesben már nem is kerülnek bemutatásra. Nos, máris bebizonyosodott, hogy az igen kedvezően fogadott tárlat jót tett Moholy-Nagy árainak.

Az EM 1 Telefonkép 1922-23-ból, amit a szakemberek a korai konceptuális művészet egyik remekének tartanak, 3-4 millió dolláros taksájával szemben – jutalékkal együtt – 6,087 millióért cserélt gazdát, ami új rekordot jelent a művész számára. A kép korábban több magángyűjteményben és a kölni Gmurzynska Galériánál is megfordult, számos alkalommal reprodukálták, legutóbb épp a Guggenheim Múzeum kiállításának katalógusában. Jól szerepelt Moholy-Nagy másik, jóval később, 1940-ben született festménye, a CHP Térmodulátor (Szivárványszínű térmodulátor) is, ami becsértékének sávjában, 792.500 dollárért cserélt gazdát.


Szerző: artPortal
Cimkék: aukció, magyarok külföldön, rekord, árverés,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

2016 szenzációja: Moholy-Nagy tárlat vezető amerikai múzeumokban

Nagyszabású Moholy-Nagy kiállítás a New York-i Guggenheim, az Art Institute of Chicago és a Los Angeles County Museum of Art (LACMA) együttműködésében. A művek előkészítése azonban nem lesz egyszerű.